Nem mindegy miből iszunk: borospohár-szakboltban jártunk

Karácsonyra, bort kedvelő ismerőseinknek remek ajándék lehet egy jó minőségű borospohár. Elegánsabb, mint egy hagyományos pohárkészlet, és egy hosszú, öblös pohár még akkor is jól mutat, ha éppen nincsen benne semmi. Meg úgy egyébként is, a nagy pohárból ivás valami olyan felsőbbrendűséget, gazdagságot sugároz, amit nem érdemes kihagyni. Budapesten sok helyen lehet nagyméretű, szép poharakat kapni, de aki élménnyé szeretné tenni a vásárlást látogasson el a Bajcsy-Zsilinszky úton található Riedel szakboltba.

Én csak egy minél nagyobb, minél öblösebb, alapvetően a nagy pohárból ivás élményét elősegítő poharat kerestem, de amit kaptam, felért egy borászati gyorstalpalóval. A kis üzletbe lépve előadtam a történetet, hogy alkalmi felhasználásra, amatőr fogyasztó számára keresek minél nagyobb poharat. „Rendben, de milyen borhoz?” – jött a válasz. „Talán inkább fehérhez” – válaszoltam óvatosan. „Jó, de milyen fehérhez?” – kérdezte a kedves eladó. Itt már kezdtem elbátortalanodni, úgyhogy egy időhúzó száraz volt a válaszom. Ezután jött a milyen borvidékről származó borhoz szeretnék kérdés. Na, itt egy pillanatra megbántam, hogy nem az IKEA-ba mentem. Megbeszéltük, hogy nézzünk poharat Sauvignon Blanc-hoz. Ekkor kaptam egy tényleg szép, jó nagy poharat, az ára pedig 18000 forint volt. Azonnal vissza is adtam az eladónak, nem akartam én eltörni, de azért megkérdeztem, hogy miért kerül ennyibe. „Hát, kézzel csiszolt ólomkristály üveg” – kaptam a szakszerű választ. Ismét jeleztem a szakembernek, hogy tényleg mezei borfogyasztónak keresek poharat, és nem is annyira minőségi fogyasztáson, mint inkább a nagy pohár nyújtotta élményen lenne a hangsúly.

Ekkor egy negyedórás kiselőadás következett a különféle kehelyformák fontosságáról, onnantól kezdve, hogy az olyan boroknál, amelyeknél fontos, hogy az illatok „egyben” maradjanak érdemes keskeny szájú poharat választani. Azon keresztül, hogy az öblös pohár akkor szerencsés, ha egy bor akkor adja ki igazán az ízeit, ha oxigénnel érintkezik, odáig, hogy a különféle érlelési típusok milyen formákat kívánnak meg. Közben egyre lejjebb lépkedtünk az árkategóriákban, a kézzel készült poharakat felváltottak a gépi gyártásúak. Végül sikerült szereznem egy szép nagy darabot a kétezres árkategóriából. Igaz, hogy inkább vörösekhez valót, de a becsomagoláskor megnyugtattak, hogy barrique hordóban készült, könnyű fehérborokat is lehet belőle fogyasztani. Szóval ez a kis bolt ideális hely lehet a karácsonyi bevásárlási lázban arra, hogy az ember szusszanjon egy kicsit, és a kötelező vásárlási körök letudása közben érdekes ismeretekre tegyen szert.

Oszd meg másokkal is!
Mustra