Enni Mexikóban: igyunk kukacot!

Olvasási idő kb. 1 perc

Minisorozatunkban a mexikói étel- és italfogyasztásról számol be helyszíni tudósítónk.

A mezcal és a tequila között két, rettenetesen egyszerű különbség van. Tequila csakis kék agavéből készülhet, mezcalt viszont bármilyen típusú agavéből párolnak.

A mezcal üvegébe kerülő kukac is az agavéban él, üvegenként abból hintenek el egyet-egyet, de csak a mezcalba, a tequilába soha, de soha nem raknak állatkát. A kukac beszippantása turistalátványosság, a mexikóiak bölcsen tűrik ezt a marhaságot, ők nagyban utaznak a kukacra. Ősszel jobb éttermekben, guacamoléval, tortillába töltve lehet kapni méregdrága sült kukacot.

A mezcal tarkább és testesebb, mint a tequila, sokkal jobban szeretem. Ugyanúgy vannak reposado és anejo változatok, a szervírozásnál nem tesznek különbséget ezek között. Magában, vagy kis halom, szárított kukac porával kevert sóval és nagyon vékonyra vágott narancsszeletekkel hozzák ki. A sal de gusano kis tasakban jár minden üveg mezcalhoz, a narancshéjat a kukacsóba mártva a mezcal mellé lehet rágcsálni. A röviditalokat Mexikóban jellemzően étkezés után, vagy köszöntéshez isszák, evés előtt, pláne reggel nem jellemző, de ezen a kívánságon sehol sem lepődnek meg.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Így szórakoztak az ókorban

Így szórakoztak az ókorban

Már az ókor előtti időkből is fennmaradtak leletek, amelyek elárulják, hogy mi volt az emberek egyik fő szórakozása.

Kálmán Gábor
2025. január 19.
Érdekességek