Hamisított táskát venni: nemcsak ciki, büntetendő is!

Olaszország turizmus által sújtott nagyvárosaiban Rómától Velencéig minden utcasarokhoz hozzátartozik pár bevándorló, akik egy földre terített lepedőről "Louis Vuitton" és "Dolce & Gabbana" táskákat árulnak, csodálatos módon gyakran a bolti ár pár százalékáért, azaz 10-20 euróért.

Ezeknek a roppant alacsony és kicsit kevésbé alacsony minőségű hamisítványoknak a készítése és az illegális, ráadásul engedély nélküli árusítása természetesen szabálysértés mindenhol a világon. Nem véletlen, hogy az árusok, ha egy rendőr megjelenik a színen, csomagolnak és kámforrá válnak.

Olaszországban azonban, úgy látszik, nem elég hatékony a rendőri jelenlét: csaknem 2 éve már, hogy bevezettek egy radikális jogszabályt, miszerint nem csak az árust bírságolhatják meg, hanem a hamisított áruk vásárlóit is. Gondoskodó hozzáállású hotelek figyelmeztetik is a turistákat, hogy ne vásároljanak, ha nem akarják megkockáztatni a többszáz eurós büntetést (aminek fejében még a táskát se tarthatják meg).

A szabály lényege, hogy mindenki, aki ilyen táskát vesz, nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy a logókkal díszített retikül egyszerűen nem lehet eredeti. Kizárt (magyar jogi szakkifejezéssel élve "nem életszerű"), hogy az utcasarkon bárki is abban a hiszemben alkudozza le a 25 eurót 20-ra, hogy az adásvétel tárgyát valóban maga Louis Vuitton öltötte össze a saját két kezével.

A rendelkezést kritizálják is azonban. Egyrészt azt hánytorgatják fel előszeretettel, hogy ha van olyan szegmense az iparnak, ami nem szorul jogi védelemre, az pontosan a kríziseket nem ismerő luxusipar. A radikálisnak számító rendelkezést feltehetőleg valamilyen milánói divatlobbi hatására fogadhatták el Rómában. Másrészt nagyobb gond, hogy az elmúlt 2 év tapasztalata, vagy a 2007 végi római-velencei utcakép egyértelműen mutatja, hogy az illegális kereskedelmet ezzel a lépéssel nem sikerült visszaszorítani. Első kézből tanusíthatjuk, hogy a pokrócos árusok most is ugyanolyan vígan és olcsón, ugyanolyan nagy számban árulják portékájukat, mint korábban.

Ön vásárolna ezek után 15 euróért nyilvánvalóan hamis Louis Vuitton táskát Olaszországban?

Mustra