Ha windowsos a géped, azonnal frissítsd: komoly biztonsági rést fedeztek fel

Lontai Ildikó
windows-biztonsag-laptop
Olvasási idő kb. 2 perc

A biztonsági probléma minden támogatott Windows-verziót érint. Ha valahol mostanában nyílt wifihálózatra csatlakoztál, jobb, ha mielőbb frissíted a géped.

Komoly sebezhetőségre bukkantak kiberbiztonsági szakemberek a Windowsban, ami miatt érdemes mielőbb frissíteni az operációs rendszert. A Microsoft is megerősítette a biztonsági rés létezését – írja a Femina.

Veszélyes biztonsági résre derült fény a Windowsban, melyen keresztül a hackerek nagyon könnyen megfertőzhetik rengeteg ember számítógépét. A Gizmodo értesülései szerint a hiba az összes jelenleg támogatott Windows-verziót érinti, a Windows 10-es és 11-et is, amit a Microsoft is elismert.

Komoly sebezhetőségre bukkantak a Windowsban. Ha utazás közben vagy nyilvános helyen nyílt wifit használtál, azonnal frissítsd a géped
Komoly sebezhetőségre bukkantak a Windowsban. Ha utazás közben vagy nyilvános helyen nyílt wifit használtál, azonnal frissítsd a gépedVladTeodor / Getty Images Hungary

A biztonsági rés minden Windows-verziót érint, érdemes mielőbb frissíteni

A hiba, melynek CVE-2024-30078 a kódjele, a vezeték nélküli kommunikációval hozható összefüggésbe.

Ha egy hacker hozzáfér ahhoz a wifihálózathoz, amire a felhasználó számítógépe csatlakozik, akkor átveheti a készülék felett az irányítást: kémvírusokkal fertőzheti meg, vagy rosszindulatú programokat telepíthet rá.

A probléma azért különösen súlyos, mert a támadást anélkül is végre lehet hajtani, hogy a felhasználót bármilyen interakcióra kellene rábírnák, tehát nem kell semmilyen emailben érkezett linkre kattintani, elég, ha valahol rácsatlakozunk egy nyílt wifire.

A Microsoft arra is figyelmeztet, hogy a támadónak nincs szüksége felhasználói hitelesítésre a biztonsági rés kihasználása előtt, és a támadás végrehajtása előtt sem kell hozzáférnie az áldozat gépén lévő beállításokhoz vagy fájlokhoz.

A frissítés tehát azoknak a Windows-felhasználóknak különösen égető, akik gyakran használnak valamilyen nyilvánosan elérhető hálózatot, például hotelekben, repülőtereken vagy kávézókban. Mindenkinek, aki a Windows lejárt verzióját használja, érdemes a lehető leghamarabb frissíteni egy támogatott verzióra.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek