Friss víz ingyen egy gombnyomásnyira – applikáció segít megtalálni a töltőpontokat

A Vízlelőhely alkalmazással ingyen feltöltheted a kulacsodat, és még a klímaváltozás elleni harcodat is segíti abban, hogy egyéni szinten kevesebb műanyaghulladékot gyárts.

A környezettudatos életmód egyre trendibb, és akik imádják a stílusos kiegészítőket, azok is könnyen rákattanhatnak a fenntarthatóbb életvitelre, hiszen rengeteg esztétikus és izgalmasan új dolgot lehet ennek keretei között beszerezni az újrafelhasználható méhviaszos szendvicscsomagolótól kezdve az életbarát mosogatószereken át a személyes stílus védjegyeként szolgáló kulacsokig. Ki ne élvezné a szép és hasznos ötvözetét? Azonban a kulacsok általában csak félliteres kiszerelésben igazán praktikusak, amelyek sajnos hamar kifogynak, főleg, amikor izzasztó hőség tombol odakint. Ha te is azok közé tartozol, akik a Covid óta ódzkodnak a nyilvános kutaktól, és a közeledben lévő mosdókkal sincs szerencséd a kézmosó csapok kulacsújratöltő-ellenes dizájnja miatt, akkor neked találták ki a BWT új applikációját, amely segít megtalálni a legközelebbi ingyenes szűrt BWT-vízfeltöltő pontot.

Hogyan függ össze a klímaváltozással és Afrikával a kulacsod feltöltése?

A klímaváltozás már nem egy jövőben bekövetkező szerencsétlenség, hanem egy most történő jelenség. A magyar fiatalok (13–25 évesek) 90 százalékát aggasztja a helyzet, és több mint a felük jobban fél a globális felmelegedés következményeitől, mint az ukrajnai háborútól. Tehát valószínűsíthető, hogy egyre nagyobb lesz itthon is a fenntarthatóságot támogató kezdeményezések, helyek, szolgáltatások iránti kereslet. 

Ingyen víz feltöltő pontokat kereshetsz a Vízlelőhely applikációval, hogy kevesebb műanyag hulladékot termelj és enyhíts egyéni szinten is a klímaváltozáson
Ingyen víz feltöltő pontokat kereshetsz a Vízlelőhely applikációval, hogy kevesebb műanyag hulladékot termelj és enyhíts egyéni szinten is a klímaváltozásonBWT

A BWT új applikációja, a Vízlelőhely a környezettudatosabb életmódot szeretné megtámogatni, hogy minél könnyebb legyen tartani magunkat a fenntarthatóság szemléletéhez. Mert hát lássuk be, ha a félliteres kulacsunk kifogy egy városi séta alatt, és nem fűlik a fogunk a köztéri kutakhoz, akkor könnyen beadjuk a derekunkat, és megvesszük azt a plusz műanyaghulladékot termelő ásványvizet a boltban. Ehelyett azonban az idei nyártól kezdve már csak a telefonunkat kell elővennünk, hogy ingyenes és biztonságos helyről származó vízzel tölthessük újra a kulacsunkat. Egy térkép segítségével megtalálhatjuk, hogy a programban részt vevő vendéglátóhelyek közül melyik esik hozzánk a legközelebb, ahol feltölthetjük vízkészleteinket – és még a külön fogyasztás sem kötelező ennek fejében. 

Azonban nemcsak a Földanya és a pénztárcánk felszabadult sóhaját hallhatjuk ilyenkor a fülünkben, hanem még virtuálisan egy másik ember kulacsát is feltölthetjük ezzel. Ugyanis a feltöltés után a helyszín kódját beütve telefonunkba támogathatjuk (számunkra szintén ingyenesen) a BWT b.water projektjét, amely Gambia és Tanzánia falvaiban olyan fenntartható vízrendszereket alakít ki, amelyek tiszta ivóvizet biztosítanak a lakosság számára, elérhető közelségben. Az applikációval feltöltött pontokat a BWT euróra váltja, és támogatásként az AQUA Pearls – For You and Planet Blue Foundation alapítvány számlájára utalja át. Így, ha 20 alkalommal Vízlelőhelyen töltjük fel a kulacsunkat, akkor azzal 1 ember éves ivóvízszükségletét biztosíthatjuk. A kampány célja egy komplett afrikai falu ivóvízzel történő ellátása, ugyanis – ahogyan azt a telefonra letöltött applikáción is olvashatjuk – a lakosoknak fizetniük kell a vízért, amelyet a kutak fenntartására használnak fel.

Na de milyen a Vízlelőhely applikáció a gyakorlatban?

Az applikáció nagyon felhasználóbarát, mindent rögtön érthetően, intuitívan felfedezhetően helyeztek el. A kezdőképernyőn máris láthatod a legfontosabb információkat: hány pontot értél már el, melyek a legközelebbi vendéglátóhelyek, és azok nyitva vannak-e, illetve a térkép opció innen is megnyitható. Egyelőre inkább csak körülbelül minden második nagyvárosban található egy Vízlelőhely pont, azonban Budapest Duna-menti belvárosi szakaszán több lehetőség is felbukkan.

A Vízlelőhely applikációval vendéglátóhelyeken töltheted újra kulacsodat, így segítve a műanyagmentes célodat, hogy egyéni szinten is felvehesd a harcot a klímaváltozással szemben
A Vízlelőhely applikációval vendéglátóhelyeken töltheted újra kulacsodat, így segítve a műanyagmentes célodat, hogy egyéni szinten is felvehesd a harcot a klímaváltozással szembenBWT

„Egyelőre leginkább budapesti vízlelő helyeket találhatunk az applikációban, de bízunk benne, hogy a kampány és a duplán fontos cél híre egyre több vendéglátóipari egység tulajdonosához, üzemeltetőjéhez eljut, és a jövőben nőhet a környezettudatos megoldásokkal és fenntartható vízgazdálkodással dolgozó helyek száma” – mondta Petró Vera, a BWT ügyvezetője.

Továbbá, az alkalmazás azt is megmutatja profilunkban, hogy a Vízlelőhely használata óta hány hulladékká váló félliteres műanyag palacktól óvtuk meg bolygónkat a kulacsunk újratöltéseivel, és hogy hány liter szűrt vizet ittunk meg. Illetve azt is megnézhetjük, hogy a felhasználók összesen eddig mennyi támogatást tudtak összegyűjteni a b.water projektre, és egy skálán azt is láthatjuk, mennyire van még szükség a kitűzött cél eléréséig.

Összességében tehát egy kifejezetten ígéretes alkalmazásnak tűnik, amely magába foglalja a globális gondolkodás és összefogás eszméjét, amely a globális felmelegedés következményeinek enyhítésében elengedhetetlen. Kíváncsian várjuk, hogy vajon ez a kezdeményezés is olyan népszerűségnek fog-e örvendeni, mint amilyennek a magyar gyökerű Munch applikáció is, amely a fenntarthatóbb ételgazdálkodást tűzte ki céljául a nap végén kidobásra ítélendő, de még jó minőségű ételek kedvezményesebb megvásárlásának megszervezésével, és amely többek között 2020-ban elnyerte a HBLF Kék Bolygó Klímavédelmi Díját is.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra