Százezres bírságot kaphatsz, ha leszeded ezeket a tavaszi virágokat

GettyImages-1208075405
Olvasási idő kb. 5 perc

A védett virágok szedése törvényileg tilos: ha megszeged a szabályt, akár több százezer forintos bírságra is számíthatsz.

Az erdőkön, mezőkön járva az ember könnyen elcsábulhat, és kedvet kaphat, hogy hazavigyen egy-egy szép virágot, ám ennek komoly következményei lehetnek. Szedésük kárt tehet a természetben, ami bírságot vonhat maga után.

Hazánkban körülbelül 3 ezer növényfaj él, ezek közül több mint 700 faj védett, és több mint 80 faj fokozottan védett.

Minden védett faj rendelkezik egy úgynevezett természetvédelmi értékkel, ami meghatározza egy adott egyed pénzben kifejezett értekét. A leszedésük után járó büntetés nagyban függ attól, hogy valaki hány szálat visz magával, illetve kereskedik-e a növénnyel: a következmények között a pénzbírság mellett a szabadságvesztés is szerepel.

250 ezres bírság is járhat egyes virágokért

Egyik legismertebb védett növényünk a kikeleti hóvirág, amely sokáig az utcai árusoknál is kapható volt. 2015-re azonban tömeges szedése már a hazai állományt veszélyeztette, ezért védetté nyilvánították.

A hóvirág szedéséért is komoly bírság járhat
A hóvirág szedéséért is komoly bírság járhatpicture alliance / Getty Images Hungary

Száljának eszmei értéke 10 ezer forint, a 100 ezer forintos károkozás pedig már bűncselekménynek számít, így egy legalább tizenegy szálas csokorért akár szabadságvesztés is járhat. Ezzel szemben

legértékesebb fokozottan védett növényünk a volgamenti hérics, melynek természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

1971-ben ez volt az első növény, amelyet védetté nyilvánítottak Magyarországon, de manapság már csak elvétve, a Dél-Alföldön lehet vele találkozni. Hasonló védelemben részesül a csak nálunk honos pilisi len is. A májusi-júniusi időszakban sárga virágokat hozó növény természetvédelmi értéke szintén 250 ezer forint.

Védett növényünk a kökörcsin is
Védett növényünk a kökörcsin isAnders Blomqvist / Getty Images Hungary

Érdemes megemlíteni a magyar kökörcsint is, amely kiemelt oltalom alatt áll, ezért 100 ezer forintos természetvédelmi értékkel bír. Bár védettséget élvez a leánykökörcsin és a fekete kökörcsin is, sajnos időről időre előfordul, hogy egy-egy tövet megpróbálnak kiásni, hogy az otthoni kiskertben ültessék el. „Ez nemcsak törvénybe ütköző, hanem teljesen hiábavaló cselekedet is, mert a kökörcsineknek hosszú karógyökere van, amit nem lehet kiásni” – emlékeztet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Sokba kerülhet a kikerics letépése is, típusától függően száljáért minimum 10 ezer, de akár 250 ezer forintos bírságot is járhat.

A védett növények listáján szerepel még többek között a dombi ibolya, a tavaszi hérics, a virító tőzike, a téltemető, a csillagos nárcisz, a kárpáti sáfrány és a kakasmandikó is – ez utóbbinál egyetlen növény megkárosítása is 50 ezer forintos bírságot vonhat maga után.

Van, ahol mindent tilos szedni 

Fontos tudnivaló, hogy ha valaki védett területen jár, ott nem csak védett fajokat, de védelem alá nem tartozó fajokat sem szedhet le. Ha szeretnél megbizonyosodni róla, hogy hol találhatók hazánkban ilyen védett természeti területek, ezzel a térképes keresővel a végére járhatsz.

Ennyi vadnövényt gyűjthetsz legálisan

A vadnövények szedését az erdőtörvény szabályozza, amely a következő előírásokat tartalmazza:

  • Állami erdőből saját fogyasztásra egy fő naponta maximum 2 kilogramm vadnövényt gyűjthet, ami érvényes a gombákra is.
  • Védett területen csak és kizárólag külön engedéllyel szabad gyűjteni, amelyet az illetékes természetvédelmi hatóságtól lehet beszerezni.
  • Amennyiben kereskedelmi céllal szeretnél gyűjteni, ehhez minden esetben engedély szükséges, ezt állami erdőknél az illetékes erdészet állíthatja ki.
  • Akár saját fogyasztásra, akár kereskedelmi céllal gyűjtenél, a magánerdők esetében ehhez a tulajdonostól kell hozzájárulást kérni.

Te mennyire ismered a tavaszi virágokat? Kvízünk segítségével most könnyedén ellenőrizheted a tudásodat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek