Nem találnak 84 ezer magyart: fontos ügy miatt keresik őket

GettyImages-171145070
Olvasási idő kb. 2 perc

Hiába értesítettek több tízezernyi magyart a június 9-ei választások miatt. A levelek mintegy egy százaléka visszaérkezett a Nemzeti Választási Irodához, mert nem találták a címzettet.

A helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket, a nemzetiségi önkormányzati képviselőket, illetve az Európai Parlament (EP) tagjait választja meg Magyarország 2024. június 9-én. A Nemzeti Választási Iroda feladata a törvényi előírás alapján a választópolgárok értesítése, ez azonban idén sem sikerült maradéktalanul, sokan nem jelezték lakcímváltozásukat. 

Az NVI április 19-ig mintegy 7,8 millió választópolgárt értesített névre szóló küldeményben a választások kiírásáról és arról, hogy a június 9-ei szavazáson a választási névjegyzékében szerepelnek. Küldeményekből kiderül az is, ki melyik településen, szavazókörben élhet választójogával. 

Még mindig vannak, akiket nem tudtak értesíteni a választási névjegyzékbe történt felvételről
Még mindig vannak, akiket nem tudtak értesíteni a választási névjegyzékbe történt felvételrőlHegedüs Róbert / MTI

A választási jegyzékben szereplők egy százalékát nem sikerült értesíteni

Az MTI tájékoztatása szerint a Nemzeti Választási Irodának 84 227 esetben nem sikerült az értesítőt kézbesítenie,  mert a posta a központi névjegyzékben szereplő címen nem találta a választópolgárt, vélhetően azért, mert elköltözött, és ezt nem jelentette be.

Ezek a választópolgárok a névjegyzék zárásáig, 2024. június 7-én 10 óráig még bejelenthetik lakcímváltozásukat.

A lakcímváltozás bejelentésének elmulasztása azzal a következménnyel is járhat, hogy a választópolgár nem tud az új lakóhelyén voksolni: a szavazásnak ugyanis az a feltétele, hogy a választópolgár igazolja személyazonosságát és lakcímét. Ennek hiányában a szavazatszámláló bizottságnak vissza kell utasítani a választópolgár részvételét a voksoláson - írja az MTI.

Mozgóurnát kérni még van idő

A mozgássérülteknek és mozgásukban korlátozottaknak van még idejük arra, hogy könnyítsenek szavzásuk körülményein: június 5-én 16 óráig kérhető az akadálymentes szavazóhelyiség névjegyzékébe történő átvezetés, ha a lakcím szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes.  Aki mozgóurnát kérne, az június 9-én délig, tehát akár a szavazás napján is jelezheti ezt az igényét. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek