Milliós bírságot érhet, ha ezt látod az utcán egy hét múlva

GettyImages-1254026909
Olvasási idő kb. 2 perc

Július 9-én jár le az utcákon kihelyezett választási plakátok eltávolításának határideje: ahol nem sikerült 30 nap alatt eltávolítani a plakátokat, bírságot fizettethetnek.

Csak ott maradhatnak kint a választási plakátok, ahol meg kell ismételni a június 9-ei önkormányzati választás szavazását; ezeken a helyeken nem érvényes a plakáteltávolításra vonatkozó szabályozás, mivel még tart a kampányidőszak, írja az MTI.

Az európai parlamenti választáson, valamint az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek július 9-éig kell eltávolítaniuk plakátjaikat. A megismételt szavazás miatti kivételek listája nem hosszú: a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint kilenc település érintett valamilyen (képviselői, polgármesteri vagy nemzetiségi) megismételt önkormányzati választásban. 

Ezek a következők: Nemesdéd, Penészlek, Ópályi, Nagytarcsa, Kalocsa, Szegi, Fonyód, Ófehértó, Nagykálló.

A választásoknak vége, ha a plakátok még július 10-én is az utcákon lesznek, bírság jár
A választásoknak vége, ha a plakátok még július 10-én is az utcákon lesznek, bírság járAnadolu / Getty Images Hungary

A megismételt szavazásokat július 7-én tartják. Ezeken a településeken így jelenleg is tart a kampányidőszak, egészen a szavazás napjáig.

Bírság jár az utcán felejtett plakátokért

A többi településen azonban - azokon is, ahol időközi választást kell tartani - a választási plakátokat el kell távolítani július 9-éig. A választási törvény szerint a plakátokat azoknak kell leszedniük, akik azokat kihelyezték vagy akinek az érdekében elhelyezték.

Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, akkor az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják. Sőt, közigazgatási bírság is kiszabható akkor, ha a plakát eltávolítása az elhelyezett helyen a korábbi tiszta környezet helyett szemétmaradványokkal jár. Ennek mértéke elérheti az egymillió forintot is természetes személyes esetén, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén pedig akár tízmillió forint is lehet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek