Bírsággal és pótdíjjal fenyegetve próbálják elszedni a pénzed a csalók

GettyImages-1905279245
Olvasási idő kb. 3 perc

A bűnözők új trükkel próbálják meglopni kiszemelt áldozatukat: bírsággal és pótdíjjal fenyegetőznek SMS-ben, ám valójában csalásról van szó, és a bankkártyaadataidra vagy a pénzedre fáj a foguk.

Egyre újabb és újabb módszereket, trükköket eszelnek ki a bűnöző, hogy pénzt csaljanak ki áldozatukból. A legújabb módszer szerint SMS-t küldenek, amely úgy tűnik, hogy egy Vodafone-os számról érkezett. Ilyen szöveges üzenetet kapott a Dívány egyik munkatársa is. A SMS-ben található felszólítás azonban hamis: a befizetéshez kínált weboldalt pedig csalók üzemeltetik.

A telefonszámra rákeresve kiderült, hogy más is kapott hasonló üzenetet. „Bírság befizetésére hív fel nem valós internetes portálon keresztül” – írja az egyik hozzászóló a Ki hívott? elnevezésű weboldalon. Az SMS-ben a bűnözők arra szólítják fel a kiszemelt áldozatot, hogy még addig fizesse be a bírságot, amíg nem jár pótdíjjal a késedelem. Ehhez egy „biztonságos platformot” is kínálnak, amelynek azonban már a megnevezése is gyanús lehet: pay-birsag.net.

„UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉS. Fizesse be a jelenlegi bírságot a pótdíj előtt biztonságos platformunkon keresztül”

- így próbálhatnak a csalók rávenni, hogy rákattints a linkre, amit küldtek. Az üzenet hitelességét azzal próbálják növelni, hogy egy 11 számjegyből álló fájlszámot is tartalmaz az SMS.

Ha bedőlsz az új csalásnak, oda lehet a pénzed, de az adataidat is ellophatják
Ha bedőlsz az új csalásnak, oda lehet a pénzed, de az adataidat is ellophatjákJacob Wackerhausen / Getty Images Hungary

Érdemes résen lenni, mindig új csalást eszelnek ki

Nem ez az első eset, hogy ilyen vagy hasonló trükkel próbálkoznak a csalók. Nem olyan régen a rendőrség nevében próbáltak pénzt szerezni, tilosban parkolásra vagy közigazgatási bírságra hivatkozva. Korábban gyakran bevetettek olyan trükköt is, hogy postai csomag érkezéséről küldtek hamis üzenetet, és olyan furcsa esetet is feljegyeztek, hogy a Magyar Nemzeti Bank telefonszámát használták.

Ahogy arról a Dívány is írt, a hasonló átverések jelentős része kiszűrhető néhány egyszerű lépéssel: fontos alapszabály például, hogy banki adatokat sose adjunk meg üzenetben, gondolkodjunk el, ha hihetetlenül jó ajánlattal keresnek meg bennünket, és figyeljünk föl arra is, ha nagyon sürgető hangvételű üzenettel vagy hívással keresnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek