Betilthatják Magyarországon ezt a húst

GettyImages-1141990082
Olvasási idő kb. 2 perc

Olaszországban már meglépték, úgy tűnik, most rajtunk a sor: nálunk is betilthatják ezt a húst.

Nemcsak az előállítását, hanem azok behozatalát és a kereskedelmét is tiltanák.

Nálunk is betiltanák a laborhúst

Az uniós országok közül elsőként Olaszországban tiltották be a szintetikus húsok gyártását és forgalmazását, amelyet Nagy István agrárminiszter követendő példának tekint – írta meg az Economx.hu. A laborhúst betiltó jogszabály szerint nemcsak a tenyésztett hús és takarmány előállítása tilos, hanem azok behozatala és kereskedelme is. 

Az olasz tiltás egyébként szembeállította a mezőgazdaságban dolgozókat az állatvédőkkel. A környezetvédők álláspontja alapján ugyanis az állattenyésztés nagy metánkibocsátásának visszaszorítására épp a szintetikus hús jelenthet megoldást.

Olaszország után nálunk is betiltanák a szintetikus húst
Olaszország után nálunk is betiltanák a szintetikus hústMarco de Benedictis / Getty Images Hungary

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke szerint az esetleges tiltás kizárólag a laboratóriumban előállított húsra vonatkozna, a növényi húsalternatívákra és a növényi italokra nem. Ennek pedig nem más az oka, mint hogy az ilyen termékek táplálkozás-élettani hatása vélhetően megegyezik a hasonló zsírtartalmú és fajtájú, hagyományos termelésből származó húséval, így a vonatkozó táplálkozási ajánlások is ugyanúgy érvényesek rá.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek