Fontos tilalom lépett életbe, milliós bírságot kaphat, aki megszegi

tilalom-birsag-2151893201
Olvasási idő kb. 2 perc

A mai naptól az egész országra kiterjesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tűzgyújtási tilalmat. Cikkünkből megtudhatod, mit is jelent ez pontosan.

Az utóbbi napok gyakran csapadékmentes és rendkívül forró időjárására való tekintettel a Nébih a Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve ma reggel 10 órától teljes tűzgyújtási tilalmat hirdetett ki. A hatóság indoklása szerint a közelmúlt időjárási viszonyai miatt annyira szárazzá vált a növényzet, hogy a legkisebb szél is gyors tűzterjedést okozhat, a tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

Amíg a tűzgyújtási tilalom érvényben van, tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ebbe beletartoznak a térképen jelölt tűzrakóhelyek is, valamint a vasút és közút menti fásítások.

Tilos a parlag- és gazégetés is.

Nemcsak a bírság miatt érdemes betartani a tűzgyújtási tilalmat
Nemcsak a bírság miatt érdemes betartani a tűzgyújtási tilalmatKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Nagy bírságot kap, aki megszegi a tilalmat

A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy ha egy mód van rá, belterületen se gyújtsanak nyílt tüzet, hanem inkább használjanak zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt. Az izzó, parázsló zsarátnokok ugyanis több száz méterre is képesek elrepülni és tüzet okozni. A tűzgyújtási tilalom aktuális helyzetéről interaktív térképen is lehet informálódni.

A szabályokat egyrészt azért érdemes betartani, mert a gondatlansággal rendkívül nagy kárt lehet okozni a természetben, másrészt viszont azért is, mert a tiltás megszegőit büntetéssel sújtják. Ahogy arról a Dívány is írt: a legalacsonyabb kiszabható bírság tízezer, a legmagasabb pedig egymillió forint. Ha a keletkezett tűz megfékezéséhez a tűzoltók segítségére is szükség van, a pénzbüntetés mértéke húszezertől akár hárommillió forintig terjedhet. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek