Mostantól figyelmeztet a telefonod, ha nyomon követnek: ezt az értesítést figyeld

GettyImages-1327254446
Olvasási idő kb. 3 perc

Az Apple és a Google megállapodást kötött annak érdekében, hogy figyelmeztetik a szolgálatatásaikat igénybe vevőket abban az esetben, ha ismeretlen Bluetooth-eszközök követnék őket. A jelzést az iPhone- és az Android-felhasználók is megkapják.

A kéretlen követők lefülelésére a két vállalat kifejlesztett egy nem kívánt helykövetők észlelése alkalmas programot, melyet az Apple az iOS 17.5-en, a Google pedig az Android 6.0+ eszközökön már be is vezetett.

Nem a célnak megfelelően használták a telefonos nyomkövetőket

A felhasználók mostantól figyelmeztetést kapnak a telefonjukon abban az esetben, ha egy ismeretlen készülék Bluetooth-kapcsolaton keresztül követné őket, függetlenül attól, hogy az eszköz melyik platformmal van párosítva.

Az új programnak köszönhetően azonnal értesülhetünk arról, ha valaki megfigyel bennünket
Az új programnak köszönhetően azonnal értesülhetünk arról, ha valaki megfigyel bennünketSOPA Images / Getty Images Hungary

A lépést az indokolta, hogy számos Bluetooth-nyomkövetőt, például az Apple AirTag-jeit sokan már nemcsak arra használták, hogy könnyebben megtalálják az elkallódott kulcsaikhoz hasonló hétköznapi tárgyakat, hanem arra is alkalmazták, hogy lekövessék mások mozgását, vagy felderítsék mások tartózkodási helyét.

A jövőben a legtöbb alkalmazás kompatibilis lesz a programmal

A napokban bemutatott új program operációsrendszer-szintű megközelítést alkalmaz a nem kívánt Bluetooth nyomkövetők problémájának kezelésére. Az Apple tájékoztatása szerint a Bluetooth-címkéket gyártó cégek, köztük a Chipolo, az eufy, a Jio, a Motorola és a Pebblebee, kötelezettséget vállaltak arra, hogy a jövőbeni alkalmazásaik kompatibilisek lesznek az új technikai szabvánnyal.

Az Apple és a Google a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy a nem kívánt nyomkövetők észlelésére általuk létrehozott munkacsoporton keresztül együttműködve a nemzetközi internetfejlesztésért felelős mérnökök csapatával kidolgozzák a technológia hivatalos szabványát.

Egyre több kéretlen, akár potenciálisan veszélyes hívást kapunk. Ha szeretnéd tudni, hogy a telefonod mely funkciójával tudod ezeket a spamgyanús hívásokat kiszűrni, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek