Százezres bírság járhat, ha megszeged ezt az alig ismert parkolási szabályt

GettyImages-590302337
Olvasási idő kb. 2 perc

Nem csak Magyarországon, de a legkedveltebb európai üdülőhelyeken is találkozhatunk ezzel a parkolási szabállyal, mely az elektromos autóval közlekedőket érinti leginkább.

Az Autoszektor szerint az elektromos autók elterjedésével, illetve az egyre nagyobb számban telepített elektromos töltőállomások létrehozásával együtt a jogalkotóknak ad hoc szabályokat kellett hozniuk. Ilyen, ad hoc szabály többek között a töltőállomások visszaélésszerű elfoglalását büntető regula is. 

A számtalan visszaélésre reagálva, miszerint sok esetben kvázi ingyenes parkolóhelyként használták az elektromos autók tulajdonosai a töltés befejeztével is a töltőállomások helyszínét, büntethetővé tették az ott-tartózkodást.  

Még az elektromos autók tulajdonosai közül sem mindenki ismeri ezt a parkolási szabályt
Még az elektromos autók tulajdonosai közül sem mindenki ismeri ezt a parkolási szabálytVarga György / MTI

A szabály szerint parkolásra nem használható a töltőállomás

A nyilvános töltőállomások visszaélésszerű elfoglalásának megelőzésére Olaszországban például a KRESZ konkrétan rendelkezik arról, mit szabad, és mennyi ideig.

A szabályozás szerint tilos megállni és parkolni az elektromos járművek feltöltésére fenntartott helyeken.

Ez a tilalom azokra az elektromos járművekre is vonatkozik, amelyek nem hajtják végre a töltési műveletet, vagy a töltést követően egy óránál tovább maradnak ott. A határidő általában csak nappal érvényes: este 23:00 és reggel 7:00 között a 22 kW-nál kisebb teljesítményű töltési pontokon szabad parkolás céljából megállni.

Komoly bírsággal jár, ha megszeged a szabályt

A bírság mértéke Olaszországban 41-168 euró közötti összeg a kétkerekű járművekre és motorkerékpárokra, a többi jármű esetében pedig 87-344 euró közötti összegről szól a csekk. A pénzbüntetéssel együtt ráadásul a rendőri szerveknek joguk van a jármű elszállítására is.

Hazánkban is él ez a parkolási szabály, a magyar elektromos töltési pontokon azonban sokkal rövidebb a türelmi idő. A rendelet értelmében a magyar töltőhelyeken a töltés befejezését követően 15 percen elül el kell hagyni a területet, azonban a bírság is kisebb, mindössze 10 ezer forint. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek