Így lesz stílusos egy férfi 2023 tavaszán – szakértő mondja el

GettyImages-1300966679 (1)

Coco Chanel óta tudjuk: „A divat változik, a stílus örök.” Így aztán két dolgot tehetünk: vagy a klasszikus, jolly joker darabok állandóan aktuális stílusosságát választjuk, vagy az éppen érvényben lévő trend naprakész követőjeként, egy divatlapból épp kilépett modell megjelenése mellett vállaljuk, hogy ruhatárunkat sűrűn cseréljük. Férfidivat-szakértőnk segítségével felvillantunk pár konkrét ötletet mindkét iskola követői és az azokat 2023 tavaszán ötvözni szándékozó urak számára.

Vannak tehát azok a bizonyos örökzöld klasszikusok, amikkel egy megjelenés minden korban és minden trend mellett aktuális lesz, nem veszít fényéből, és nem válik az éppen uralkodó divathatás elmúltával nevetségessé. Aki e megállapodott stílus mellett teszi le voksát, az könnyen hozhat létre akár egy kevesebb darabból álló kapszulagardróbot is, melynek darabjait gyerekjáték egymással kombinálva stílusazonosnak maradni, s nem kell azon törnie a fejét, hogyan tartson lépést a fennálló trendek sugallta esztétikával.

Örökzöldek

Efféle klasszikus alapdarab lehet egy háromnegyedes ballonkabát, mely világháborús örökség: a tisztek öltözékéből a konfekcióba dezertált viselet eredetileg egy dupla soros, övvel derékban húzott, vállpántos, galléros, vízlepergető kabát, felruházva minden praktikummal. Mára a forma letisztult, színvilága kitágult, de a klasszikus homokszín mindig nyerő. Idén tavasszal a természetes földszínek amúgy is dominánsak a trendben, vagyis a homokszín, a világosbarna, a keki, ami mellett a fekete és a fehér csak tovább fokozhatja a klasszikusan elegáns hatást. De ha már fekete és fehér: egy hétköznapi használatra szánt fehér ing is sokféleképpen variálható, az alap férfiruhatárba pedig egy jó szabású fekete nadrág is dukál a kék denim farmer mellé…

A stílus kortalan
A stílus kortalanxavierarnau / Getty Images Hungary

„Trendenciák”

Akik viszont szívesebben ülnek fel az éppen esedékes divathullámra, és követik az érvényes irányzatokat, idén tavasszal is inkább oversize szerelésben lesznek nyerők, de minderről már Szilassi Márton divat-PR-szakértőt, a London College of Fashionön diplomázott stílusszakembert kérdeztük:

Jól látjuk, hogy idén tavasszal is kényelmesen lehetnek majd trendik a férfiak?

Az utóbbi szezonokban már megfigyelhettünk egy szembetűnő, fokozatos irányváltozást a trendekben. Az egykor szűk, feszülős fazonokat, legyen szó nadrágról, pólóról, ingről vagy pulóverről, egyre inkább a bővebb, kényelmesebb darabok váltották fel. Ez az irány az idei tavaszi szezonban is megmarad, ami szerintem kifejezetten pozitívum, hiszen sokkal kényelmesebb és viselhetőbb darabokról beszélünk egy szellős, bő ing vagy nadrág esetében. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a gardróbunkban levő összes szűkebb szabású nadrágot most vethetjük a tűzre, de például érdemes ezeket a darabokat bővebb, „oversized” pólókkal, ingekkel kombinálni.

A farmer ma már igazi klasszikus vagy aktuális trendelem?

Mindkettő egyszerre. Így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy az idei szezonban is fontos szerepet kap, miközben már évek óta reneszánszát éli. A 19. század közepén populárissá váló, eredetileg munkásruhaként funkcionáló anyag a hosszú évtizedek alatt sok változáson ment át. Az elmúlt években egyre többet láthatjuk híres divattervezők kollekcióiban is a kifutókon. Ami talán újdonság lehet, hogy pár évvel ezelőtt még ferde szemmel néztünk volna azokra, akik farmert farmerrel kombináltak. A Canadian tuxedo (kanadai szmoking) avagy denim on denim (farmer farmeron) jelenség azonban mára már teljesen elfogadott viselet, sőt kifejezetten stílusos lehet. Gondoljunk például egy farmernadrág és -ing vagy -dzseki kombinációjára.

Mi a helyzet az öltönnyel, trendi-e most ez a klasszikus?

Jó hír azoknak, akiknek az elmúlt években, szezonokban nem volt alkalma kedvenc öltönyét felvenni. Mostanra talán a legtöbben visszatértünk a mindennapos irodába járás rutinjába, így az otthoni melegítőnadrágjainkat végre elegánsabb darabokra is cserélhetjük. Az öltönyök újra nagy hangsúlyt kaphatnak a mostani szezonban. Örök klasszikus az egyforma színű nadrág-zakó kombináció acélkék, szürke, fekete vagy bézs színekben. Ha egy picit különlegesebbé szeretnénk tenni ezt a már jól megszokott viseletet, válasszuk a dupla soros zakót, ezzel lényegesen egyedibbé tehetjük hétköznapi öltönyeinket. Ha pedig még merészebb választásokra is készen állunk 2023-ban, outfitünket kombinálhatjuk a lila és rózsaszín halványabb árnyalataival.

Tényleg, lila és rózsaszín? Ez lesz a menő?

Mint az talán sokaknak nem újdonság, a Pantone 2023-as év színe a magenta lett. A cég úgy írja le az ide év legtrendibb árnyalatát, a viva magenta 18-1750-et, hogy „bíborvörös tónus, amely egyensúlyt teremt a meleg és a hideg között”.

Dior ajánlása
Dior ajánlásaGregg DeGuire / Getty Images Hungary

Ezek után nem lehet nagy meglepetés, hogy számos tervező kollekciójában is felbukkant az élénkmagenta, ami egy bátor választás akár a lakberendezés, akár a divat területén. Megújulást, optimizmust és örömet szimbolizál. Ha azonban nem állunk készen ilyen merész döntéseket hozni reggeli outfitünk kiválasztásakor, a magenta halványabb, rokon színeit is bátran használhatjuk, mint például levendula, szürkés/sápadt lila, halvány rózsaszín vagy kékesebb árnyalatok.

Azért a virágokkal óvatosan bánjon a stílusos férfi
Azért a virágokkal óvatosan bánjon a stílusos férfiPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A formákat illetően: milyen motívumok dominálnak majd idén tavasszal?

Emlékszünk a 2006-os, Az Ördög Pradát visel című filmben, Miranda Priestly egyik epés megjegyzésére: „Virágok? Tavasszal? Eredeti!” Valóban, a virágok tavasszal nem a legformabontóbb választás, de azóta jó pár év és divatszezon eltelt, úgyhogy ideje ezen túllépni. Számos férfidivat-tervező kifutóján láthattunk az idei kollekciókban virágmotívumokat, és ha a megérzésem nem csal, ezt a hullámot a fast fashion márkák is meg fogják lovagolni a nyáron. Uraim, készíthetjük apró virágmintás nyári ingjeinket, pólóinkat, vagy ha nem szerepelt eddig ruhatárunkban ilyen, érdemes lehet beszerezni egy-egy különlegesebb darabot.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra