Váratlanul adták ki a riasztást: veszélyes zivatar közeledik

riasztas-zivatar-felho
Olvasási idő kb. 2 perc

Ha nem lenne elég a másod- vagy harmadfokú hőségriasztás, most zivatar miatt adtak ki citromsárga figyelmeztetést: ez ma éjszaka vagy holnap csaphat le az ország egyes területein.

A hőség még kitart hazánkban, szombatig egészen biztosan harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben legtöbb vármegyénkben. Ma este és a holnapi nap folyamán ehhez még zivatarok miatti riasztás is társul.

A HungaroMet előrejelzése szerint este, éjszaka az ország egyes területein fordulhat elő zivatar, országos kiterjedésű esőkre nincsen esély. Egy zivatarcella jelenleg is Budapest felé tart, amint az az Időkép radarképén is látható, de délebbre is kialakulhat zápor, zivatar még a mai nap folyamán.

A zivatarok miatti riasztás a hőség miatt életbe léptetett intézkedésekhez társul
A zivatarok miatti riasztás a hőség miatt életbe léptetett intézkedésekhez társulIngo Jezierski / Getty Images Hungary

Holnap is országszerte kedvezőek lehetnek a feltételek zivatarok képződéséhez, kialakulásukra a déli óráktól kezdve egészen a kora esti órákig számíthatunk.

Inkább az ország középső tájain (Duna-Tisza köze, Északi-középhegység nyugati fele, Alföld nyugati részei, Dunántúl keleti tájai) valószínű nagyobb mennyiségű eső.

Riasztás zivatar és szél miatt

A zivatarokat viharos, akár 60-80 kilométer per órás erősségű széllökések kísérhetik, de egy-egy légzuhatagban ettől erősebb lökések is előfordulhatnak. Ezt akár kisebb, egy-két centiméteres jég, valamint intenzív, 15-25 milliméternyi mennyiségű csapadék is kísérheti.

Lokálisan még felhőszakadás is elképzelhető, akár 30 milliméternyi eső is eshet.

Mindettől a hőség azonban nem enyhül. A napi középhőmérséklet a következő napokban egyes vármegyékben 29 °C, másokban pedig 27 °C felett alakulhat, ami komoly megterhelést jelent a szervezet számára. A következő egy hétben jelentős enyhülésre nem is számíthatunk, és a jövő hétvégén is csak normalizálódik a meleg, hűvös napok egészen biztosan nem jönnek még.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek