Figyelmeztető jelzések, riasztás és fojtó hőség vár ránk

GettyImages-453477435
Olvasási idő kb. 3 perc

Kilenc vármegyére elsőfokú, négyre másodfokú figyelmeztetést adott ki a Magyar Meteorológiai Szolgáltató a napközben várható extrém meleg okán. A héten tovább fokozódik a riasztó hőség, ami miatt napokon belül már harmadfokú figyelmeztetéssel is szembe kell majd néznünk.

A Magyar Meteorológiai Szolgáltató előrejelzései értelmében a mai napi középhőmérséklet 27 °C felett várható Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben, míg Pest, Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyékben  25 °C felett alakul majd.

Ezekre a vármegyékre jelenleg első és másodfokú, azaz citrom- és narancssárga figyelmeztető jelzés van érvényben magas középhőmérséklet miatt, miközben Győr-Moson-Sopron vármegyében zivatar kialakulása jelent veszélyforrást.

Hőség a hét közepén

Ma, vasárnap a legmagasabb nappali hőmérsékletek 30 és 36 °C között mozognak majd. A kánikula helyzet a jövő hét elejéhez érve egyre csak fokozódni látszik. A mai citrom- és naracssárga riasztások addigra még több vármegyére kiterjednek, a legnagyobb nappali hőérsékletek pedig elérhetik akár a fullasztóan magas 39 °C-t is. 

Fontos a riasztás, hogy a hőség mindenkit felkészülten érjen
Fontos a riasztás, hogy a hőség mindenkit felkészülten érjenmikroman6 / Getty Images Hungary

Hétfői kánikula

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyében továbbra is, átlag napi 27 °C fölötti hőmrésékletek miatt másodfokú riasztást helyeztek kilátásba a szakemberek. Pest, Fejér, Heves, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Beregben a jövő hét első napján 25 °C lesz a napi középhőmérséklet értéke, ami citromságra jelzést ér. De ilyen, elsőfokú figyelmeztetésre zivatarok okán is számítani kell majd a holnapi nap során több területén is az országnak, ezek: Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék.

Keddi őrület

A hét második napjára már az ország teljes területe citrom és narancssárga figyelmezetető színre vált majd. Ennek akkor már mindenhol a magas középhőmérsékletek lesznek az okozói, a zivatarok miatti figyelmeztetések keddre megszűnnek. A legmelegebbek az nap az ország középső, déli és dél-keleti tájain lesznek, másodfokú figyelmeztetés kilenc vármegyére került kiadásra: Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér mellett Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna térségére.

Legyező vagy napernyő és ivővíz lehetőleg mindenkinél legyen a riasztó hőség idején
Legyező vagy napernyő és ivővíz lehetőleg mindenkinél legyen a riasztó hőség idejénAnadolu / Getty Images Hungary

Szerdára riasztó hőség

Szerdán pedig már tényleg az egész országban kétségbeesetten keressük majd a fedett, árnyékos, huzatos, vagy légkondícionált helyeket, addigra ugyanis mindössze két vármegye területe élvezheti a többihez képest szinte "hűs" napi 25 °C-os középhőmérsékleteket. Csak Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád lakosainak lesz szerencséje ehhez az "enyhe" kánikulához. Az ország többi részén a másodfokú figyelmeztetés él majd tovább a 27 °C-os magas középhőmérséklet miatt, de Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében még ennél is magasabbra szökik majd a hőmérő higanyszála. E két megyében piros figyelmeztetést érő napi 29 °C-os középhőmérséklettel kell majd együttélnie az ott megfordulóknak. Ilyen időjárási körülmények között a bőséges napi folyadékbevitelre életkortól függetlenül mindenkinek fontos figyelnie.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek