Negyvenezres rezsitámogatásról döntöttek, ők juthatnak hozzá

GettyImages-1520995081
Olvasási idő kb. 3 perc

Oktatási és gyermekvédelmi intézmények egy csoportja pályázhat a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozott új, rezsitámogatási formára.

Új, a rezsitámogatásokat érintő rendeletek jelentek meg a Magyar Közlönyben, mely „a bevett egyház és annak belső egyházi jogi személye által fenntartott köznevelési és szakképző intézményeket érintő 2024. évi egyszeri kiegészítő költségvetési támogatásról” szólnak.

A profitline.hu két új, rezsitámogatással kapcsolatos rendeletre bukkant a legfrissebb Magyar Közlönyben. Mint írják, a rendelet alapján a központi költségvetés további kiegészítő támogatást biztosít az egyházak által fenntartott köznevelési- és szakképző intézmények számára.

A vízdíjakat is érinti az új rezsitámogatás
A vízdíjakat is érinti az új rezsitámogatásSolStock / Getty Images Hungary

Ezt a rezsitámogatást évente egyszer lehet igényelni

Az egyszeri, kiegészítő támogatás oka az energiaárak növekedése, illetve a víz- és a csatornadíjak nagykereskedelmi árának emelkedéséből adódó 2024. évi többletkiadások ellentételezése. 

A 2024. évi egyszeri kiegészítő támogatás fajlagos összege 41 760 fejenként forint.

A másik, frissen megjelent, az egyházi oktatási intézményeket is érintő rendelet „az egyházi és nem állami fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok állami támogatásáról” szól. Ezt a típusú rezsitámogatást ellátotti létszám vagy férőhelyszám alapján igényelhetik az érintett intézmények. 

Ők élhetnek vele

Hazánkban a jelenleg hatályos, a  lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény melléklete szerint az országgyűlés által elismert magyarországi egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek száma 32.

Ők abban az esetben pályázhatnak az egyszeri, kiegészítő rezsitámogatás összegére, amennyiben közoktatási, vagy gyermekvédelmi intézményt működtetnek. Az egyházak által fenntartott iskolák száma az elmúlt, bő egy évtized során megkétszereződött Magyarországon. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek