Sokat spórolhatsz a rezsin, ha odafigyelsz erre a határidőre

GettyImages-1309966606
Olvasási idő kb. 3 perc

Közeleg a gázóra mérőállás bediktálásának határideje, ami befolyásolhatja, hogy mekkora összeget kell rezsire fordítanod.

„Egy 110 ezer fős csoportban kapott szárnyra egy poszt, ami segít eldönteni, vajon érdemes-e tiszta lappal kezdeni az új szezont” – számolt be a Femina. Közelít ugyanis a július 31-i fordulónap, amikor „új év” kezdődik a gázfogyasztók számára, hiszen ekkortól jár újra a kormány által biztosított nagyjából 1800 köbméteres kedvezményes gázmennyiség. Ez felveti a kérdést, hogy érdemes-e július 31-én diktálni.

Így befolyásolja a rezsi összegét a közelgő határidő

A témával korábban az InfoStart is foglalkozott, idézve a Facebook-csoport egyik bejegyzését, mely szerint "a diktálósoknál szinte mindegy, hogy diktál-e, bár tavaly nyáron volt vagy két „fűtéses nap", és az megtréfálta a csak fűtéses diktálósokat. Ha az idén is lesznek ilyen hideg nyári napok, akkor inkább diktáljanak július 31-re is".

A határidőn is múlhat, hogy mekkora lesz a rezsid összege
A határidőn is múlhat, hogy mekkora lesz a rezsid összegeaire images / Getty Images Hungary

Más kérdés, hogy mit tegyenek a részszámlások, vagyis az átalányosok. Itt a posztoló matematikatanár szakértő szájbarágósan magyarázza el a helyzetet:

A kedvezményes mennyiség 2023.08.01-2024.07.31 között jár. Ez 63645 MJ ami, és ezt már mi tesszük hozzá, hogy kb. 1800 köbméter, de területenként különbözhet. A kormány minimum 1729 köbmétert garantál.

A tanácsa az, hogy vedd elő az előző elszámolót, és nézd meg, hogy 2023.07.31-re milyen óraállás szerepel rajta, akár diktált, akár becsült az érték, majd ellenőrizd a gázórát, hogy most hol áll. Ha a kettő közötti belefér a kedvezményes fogyasztásba – és majdnem el is éri azt –, akkor érdemes diktálni. Így az ember kihasználja a kedvezményes mennyiséget, és nem is marad bent sok.

Ha sok lenne a bent maradó, akkor nem biztos hogy érdemes diktálni, mert ha utána esetleg túlfogyasztás van, akkor egy visszabecsléssel jobban jár az ember.

Ha a 2024.07.31-es óraállás olyan, hogy nem fér bele a kedvezményesbe 2023.08.01-hez képest, akkor a posztoló szerint nem érdemes diktálni, mert a mostani túlfogyasztás átcsúszhat a kisebb fogyasztású időszakra. A stabilan alulfogyasztóknak viszont mindegy, hogy diktálnak-e vagy sem, és ugyanez igaz a megrögzött túlfogyasztókra is. „A fent leírtak azoknak érdekes, akik a határ környékén fogyasztanak” – jegyzi meg a cikk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek