Finn módszert es drónokat is bevetnek a rendőrök a Balatonnál

rendor-dron-933641560
Olvasási idő kb. 2 perc

Hatalmas razziát tartottak a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei. A rendőrök összesen 540 autóst ellenőriztek, és 53 szabálysértővel szemben léptek fel.

Siófok és Fonyód vonzáskörzetében ellenőrizték az autósokat a rendőrök június 26-án. A hatóság emberei nemcsak civil autókat, de drónokat is bevetettek az akció során. Sőt, alkalmazták az úgynevezett finn módszert is. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közölte: megyeszerte a közeljövőben több ehhez hasonló ellenőrzést is terveznek.

Drónt is bevetettek a rendőrök

A drónokkal támogatott akció során a rendőrség összesen 540 gépjárművezetőt ellenőrzött. Alkalmazták az úgynevezett finn módszert is: az először Finnországban alkalmazott megoldás lényege, hogy a kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt megszondáztatják. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal továbbhaladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják: velük szemben eljárás indul.

Az alapos ellenőrzés ellenére egyetlen sofőr sem volt ittas, más szabálytalanságokkal azonban találkoztak a Somogy vármegyei rendőrök. Sebességtúllépés, az elsőbbségadási szabályok megsértése, valamint biztonsági öv használatának hiánya miatt összesen 53 emberrel szemben intézkedtek. Az akcióban hat járőrautó, négy civil gépkocsi, egy sebességmérő berendezés és két drón vett részt.

A jövőben is tervez drónos akciókat a rendőrség a Balaton környékén
A jövőben is tervez drónos akciókat a rendőrség a Balaton környékénMeindert van der Haven / Getty Images Hungary

A közlekedés szabályait azonban az ellenőrzés végeztével is érdemes betartani. Egyrészt a résztvevők biztonsága miatt, másrészt pedig azért is, mert a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a jövőben is tervez hasonló akciókat. Nem ez volt az első eset, hogy fokozott ellenőrzést hajtott végre a hatóság. Ahogy arról a Dívány is írt: nemrég a vasúti közlekedéssel összefüggő bűncselekmények és szabálysértések, valamint az utasok sérelmére elkövetett jogsértések megelőzésére akcióztak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek