Két év alatt ötödszörre emelt árat a posta: ennyibe kerül mostantól a levélfeladás

postai díjak csomag
Olvasási idő kb. 2 perc

A levelektől a csomagokig, a belfölditől a külföldi küldeményekig minden drágul. Ide értendők az alapdíjon felüli szolgáltatások is, például az elsőbbségi feladás. A posta árai két év alatt 83 százalékkal emelkedtek.

A Magyar Posta a 2024 januári áremelés után idén másodszor növeli a levélfeladás és számos szolgáltatás díjait. Az állami cég nem adott ki közleményt az áremelésekről, de közzétette az új, mától hatályos díjszabását. A január 1-jétől érvényes díjtáblázattal összehasonlítva a termékek többsége esetében körülbelül 10 százalékos a drágulás – szúrta ki a 24.hu.

A posta árai egyöntetűen emelkednek

A lakosság által leggyakrabban használt 50 gramm alatti nem elsőbbségi levél 230 forintról 255 forintra, az elsőbbségi 330 forintról 365 forintra drágul. Az 50 és 500 gramm közötti, nem elsőbbségi levelek ára 945 forintról 1045 forintra, az elsőbbségieké 690 forintról 765 forintra emelkedik. A hivatalos iratokat is többért lehet feladni, 2 kilogrammig 1265 forintról 1395 forintra nő az áruk, a 2 kilogramm alatti saját kézbe adott hivatalos iratok ára pedig 1900-ról 2095 forintra emelkedik. A 2 kilogramm és 20 kilogramm, valamint a 20 és 40 kilogramm közötti hivatalos iratok is arányosan egytizednyi mértékkel lesznek drágábbak.

A posta árainak emelkedését nem jelentették be, de az új díjszabás mától érvényes
A posta árainak emelkedését nem jelentették be, de az új díjszabás mától érvényesFreshSplash / Getty Images Hungary

További 10 százalék körüli drágulás érinti az azonosított leveleket, a levélküldeményhez igénybe vehető szolgáltatásokat, a postakész borítékokat és levelezőlapokat, az MPL postacsomag alapdíjakat és

az ahhoz igénybe vehető többletszolgáltatásokat, az expressz üzleti csomag alapdíjakat és ezek többletszolgáltatásait is.

A nemzetközi postai díjak is hasonló mértékben emelkednek, beleértve a levélküldeményeket, a csomag és gyorsszolgálati küldeményeket, az alapdíjon felüli igénybe vehető szolgáltatásokat, és a postakész termékcsaládot. Nem változik viszont a postautalványok szolgáltatási díja és az ismételt házhoz kézbesítés alapdíja.

A Magyar Posta 2022 júliusa óta öt lépcsőben vezetett be áremeléseket. 2022 júniusában még 200 forintba került egy 50 grammos belföldi elsőbbségi levél feladása, idén ezért már 365 forintot kell fizetni, amely közel 83 százalékos áremelést jelent két év alatt. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek