Piros riasztást adtak ki a pokoli hőség miatt: ekkor lesz a legelviselhetetlenebb

Diósi Szilvia
piros-riasztas (2)
Olvasási idő kb. 3 perc

A legmagasabb figyelmeztetést, piros riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat, miután elképesztő forróság éri el Magyarország területét.

A héten hihetetlenül meleg levegő tódul határainkon belülre, az egyik legforróbb nap szerdán várható. A Hungaromet tájékoztatása szerint erre a napra a legmagasabb, piros, harmadfokú riasztást adtak ki Bács-Kiskunra és Csongrád-Csanádra. Mindez azt jelenti, hogy

a két vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett is alakulhat.

Piros riasztás előtt másodfokú figyelmeztetés

A hőséget illetően ma sem lesz túl jó a helyzet: miután a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok fölött alakulhat, több – köztük Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Hajdú-Bihar – vármegyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. 

A kánikulát zivatarok is kísérhetik villámlással, és jégeső is előfordulhat.

Piros riasztást adtak ki két vármegyére
Piros riasztást adtak ki két vármegyéreFran Polito / Getty Images Hungary

Ez vár ránk a héten

Kedden további vármegyékben alakulhat 27 fok felett a középhőmérséklet, a hétfőiek mellett már Fejér és Pest vármegyében is másodfokú lesz a figyelmeztetés. Az ország többi részén is 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, így

ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A hét további részén a hőmérséklet tovább növekszik, szerdára Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye piros fokozatú figyelmeztetése mellett már szinte az egész országra másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben. Csak Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lesz valamivel alacsonyabb a hőmérséklet. 

Óvintézkedések kánikula idejére

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is mindenkit arra figyelmeztet, hogy a forráságban figyeljenek a folyadékpótlásra. A szabadban végzett fizikai munka vagy sportolás hőgutát is okozhat, és percek alatt le lehet égni, emellett a napszúrás is könnyen bekövetkezhet.

Miután az autóvezetésre is hatással lehet a meleg, ezért a hosszabb úton érdemes több pihenőt is tartani. Az autóban ne hagyjuk magukra a gyerekeket és a háziállatokat, mert néhány perc alatt akár 70 Celsius-fokosra is emelkedhet a hőmérséklet a járműben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek