Ezekre a szakmákra érdemes most átképeztetned magad, ha sok pénzt akarsz keresni

GettyImages-1331173398
Olvasási idő kb. 3 perc

A vidék és a főváros munkaerőpiaca egyre egységesebb képet mutat: közel ugyanazok a hiányszakmák, és a szakemberek már az is látják, milyen állásokba keresnek majd munkaerőt országszerte.

A Hellovidek.hu annak járt utána Jáhny Ákos, a Get Work Trend Kft. ügyvezetőjével és Nógrádi Józseffel, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatójával folytatott beszélgetésében, melyek ma a magyar vidék és a főváros hiányszakmái és milyen kialakuló pozíciókra érdemes készülnie a jövő munkavállalóinak. A szakemberek tájkoztatása szerint jelenleg hazánkban

az építőiparon és a készülő gyárak személyzetén kívül, a hétköznapi élethez is komoly hiány tapasztalható villanyszerelőkből, karbantartókból és a fémes munkák szakmunkásaiból is

- ahogyan azt cikkében idézi az Economx is.

Ezekkel a szakmákkal lehet majd sok pénzt keresni a jövőben

Miközben tehát több olyan szakma is van, amelyre országosan igény mutatkozik, a vidék új lehetőségeket is tartogat, amelyeken a leendő munkaválallóknak, akár a továbbtanulást, vagy átképzést tervezőknek is érdemes elgondolkodnia.

A globális felmelegedés miatt az agrárium radikális átalakulás előtt áll - ezt már Nógrádi Józseftől, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatójától tudta meg a Hellovidék.hu, - melyhez olyan szakképzett munkaerőre lesz majd szükség, mint amilyenek a magasan képzett mechatronikai mérnökök, drónpilóták, agronómusok, agrármérnökök, élelmiszer-biztonsági szakemberek, agrárközgazdászok, biológus kutatók, vagy akár a kertészmérnökök. De mellettük továbbra is szükség van a hagyományos mezőgazdasági gépszerelőkre, járművezetőkre és mezőgazdasági alapismeretekben jártas kétkezi munkásokra is, természetesen.

A mérnöki szakmák keresettek és már a kezdetektől sok pénzt lehet velük keresni
A mérnöki szakmák keresettek és már a kezdetektől sok pénzt lehet velük keresniNitat Termmee / Getty Images Hungary

Új pénzkereseti lehetőségek is nyílnak a régiek mellett

A modern gyárak is egyre komplexebb, gépspecifikus karbantartási feladat ellátását várják el, mondta Jáhny Ákos, így a mechatronikai alapismeretek és az informatikai jártasság is fontos tudás marad.

Nógrádi József szerint már most nagy igény észlelhetőmachine learning fejlesztő adattechnológusok iránt, de keresettek az adatelemző szakmérnökök, a hálózatkutatók és -fejlesztők, az energetikusok, az elektromos autószerelők, a töltőhálózat-telepítők, a környezetmérnökök, és a rekultivációs szakemberek is.

Új területekként gyorsan, jó pénzkereseti lehetőséggé válnak: a napenergia technikusi pálya, az ipari robot karbantartó, a zöld épület karbantartó, a 3D nyomtatási technikusi szakma, az elektromos jármű technikusi képesítés, és nagy szükség lesz azokra a szerelőkre is, akik az elektromos autók töltőjének javításához értenek. 

A nyelvtudás még mindig előny

Miközben egyes szakmák ismerete egyre fontosabbá válik, a szakmai tudás mellett legalább egy idegennyelv, jellemzően az angol, minimum alap- vagy középfokú ismerete továbbra is előnytjelent a munkaerőpiaci boldogulásban, nyilatkozták a szakemberek a Hellovidék.hu-nak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek