Veszélyben az olimpia? A NOB tisztázta a híreszteléseket

GettyImages-2149547009
Olvasási idő kb. 2 perc

Sokan úgy vélik, hogy a franciaországi választások jövő vasárnapi második, döntő fordulóján múlhat, hogy lesz-e olimpia az idén Párizsban.

Bár a nyári játékok szervezői azt állítják, hogy az olimpia lemondásáról szóló híresztelések hamisak médiaértesüléseken alapulnak, sokan megkongatták már a vészharangot.

Lemondanák az olimpiát?

Úgy tűnik, hogy a közelmúltban Franciaországban történt politikai események hatással lehetnek a 2024-es párizsi olimpiai játékokra. Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) cáfolja, hogy a francia politikai helyzet miatt fontolgatnák a nyári játékok lemondását vagy elhalasztását – írja a Frankfurter Allgemeine információira hivatkozva az Economx.hu.

A ténylegesen megrendezett olimpiák sorában a 30. lenne az idei párizsi olimpia
A ténylegesen megrendezett olimpiák sorában a 30. lenne az idei párizsi olimpiaNurPhoto / Getty Images Hungary

Thomas Bach, NOB-elnök szerint az álhíreknek nincs semmi tényszerű alapja, és az egész olimpiai mozgalom nagy várakozással tekint a nyári játékok július 26-i kezdetére. 

Közbeszólhat a politika?

A találgatások, latolgatások oka nem más, minthogy a Franciaországban nemrég megtartott parlamenti választások első fordulóján a jobboldali nacionalista Rassemblement National bizonyult a legerősebb pártnak.

A Le Point francia lap korábban azt találgatta, hogy Thomas Bach valóban július közepéig szabott-e határidőt az olimpia lemondására, amikor a NOB elnöke egy nyilatkozata során aggodalmát fejezte ki a franciaországi helyzettel kapcsolatban. Az idő előtt feloszlatott francia nemzetgyűlés új összetétele azonban csak jövő vasárnap derül majd ki a döntő második választási fordulóban.

Egy új olimpiai sportág is debütál majd az idei párizsi olimpián. Ha szeretnéd megtudni, melyik lesz ez, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek