Ilyen esetekben fizettethetik meg veled a palackok betétdíját az étteremben

palack-etterem-916602954
Olvasási idő kb. 2 perc

Nem várt káoszt hozott a palackvisszaváltási rendszer az éttermekben, tóparti büfékben, kifőzdékben. Most megtudhatod, hogy mikor kinek kell fizetnie az 50 forintos betétdíjat.

Az italcsomagolások július 1-jétől életbe lépett kötelező visszaváltási rendszere nem várt kérdések elé állította az éttermeket és más vendéglátóipari egységeket. Sokan számoltak be arról, hogy tóparti büfékben, utcai étkezdékben elkérik az italok csomagolásáért a plusz 50 forintot, amit a vendégek gyakran nem éreznek fairnek – derül ki az Economx összeállításából. Sőt, bizonyos helyeken 50 helyett 100 vagy 150 forinttal drágultak egyes termékek. 

Nem az étterem haszna a palack betétdíja

Az önmagában nem gond, ha felszámolják a vendégnek az 50 forintos betétdíjat – már amennyiben a vendéglátós a visszaváltható csomagolásban adja át az innivalót. A betétdíj ilyenkor természetesen nem a vendéglátós haszna, hiszen azt ő is kifizette az árubeszerzéskor. Az 50 forintnál többet azonban betétdíjért tilos felszámolni. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke ugyanakkor kiemelte:

„azokban az éttermekben, ahol a helyben fogyasztás felszolgálással történik, ezután sem számolhatnak fel többletköltséget.”

Ez vonatkozik a zártkörű rendezvényekre és például az esküvőkre is, hiszen nem jellemző, hogy a vendég távozáskor magával vinné az üres üvegeket. „Ha ilyen helyen mégis kiszámlázzák a betétdíjakat, az visszaélésnek számít, ha nem adják át a csomagolást” – mondta a szakember. Egyelőre még olyan vendéglátóhely is bőven akad, ahol az alkalmazottaknak fogalmuk sincs az új szabályokról.

Étterem is lehet REpont – így könnyen visszakaphatja a palackért járó betétdíjat
Étterem is lehet REpont – így könnyen visszakaphatja a palackért járó betétdíjatSzollár Zsófi / Index

A vendéglátó- és szállodaiparban egyébként nem kötelező alkalmazni a DRS-rendszert, ám nyitva áll előttük a lehetőség, hogy visszaváltási hellyé alakuljanak. Ez azonban egyelőre ritkaságszámba megy, inkább az a jellemző, hogy a vendéglátós maga viszi el a palackokat a legközelebbi REpontra.

Jelenleg még rengeteg olyan palackot is lehet kapni a boltokban, amelyek nem visszaválthatóak -ezek forgalmazása megengedett, csak gyártásuk tilos már. Ahogy azonban ezek kikopnak a mindennapokból, és nő a visszaváltható palackok aránya, feltehetőleg úgy forrja majd ki magát a rendszer nemcsak az élelmiszerüzletekben, de a vendéglátóhelyeken is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek