Átalakulhat a háziorvosok munkája: új feladatot kapnának

GettyImages-1363068310
Olvasási idő kb. 3 perc

Módosítaná a kormány az iskolai igazolások szabályait, még több feladatuk lehet a gyerekorvosoknak a jövőben.

Az új szabály szerint az igazolást a jövőben az orvosnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) keresztül továbbítania kellene majd a gyerek oktatási intézményének is.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin már február közepén utalt arra, hogy az igazolások ügyében változtatásra készül a kormány, hamarosan a parlament elé kerül az a tervezet, ami az iskolai hiányzások igazolását orvosi hatáskörbe rendelné.

Változik az orvosi igazolások rendszere, az iskolai hiányzásokat másképp igazolják a jövőben a tervek szerint
Változik az orvosi igazolások rendszere, az iskolai hiányzásokat másképp igazolják a jövőben a tervek szerint

Megváltozik az orvosi igazolások rendszere

Havasi Katalin szerint az EESZT és a KRÉTA összekötése véget vethetne az iskolai igazolások kiadásának, a két elektronikus rendszer összekapcsolásával elérhető lenne, hogy a pedagógusok a saját informatikai rendszerükben láthassák a kiadott orvosi igazolást. 

Jelenleg egy gyermekorvosi praxist vivő doktor munkájának tetemes részét az iskolai orvosi igazolások megírása, illetve elektronikus kiküldése teszi ki, hiába lobbiznak évek óta az orvosok annak érdekében, hogy a sok esetben orvosi vizsgálatot és találkozást sem igénylő, gyors lefolyású betegségek esetén a szülő igazolását is fogadják el az oktatási intézmények. 

A friss törvénytervezet azonban csak az orvosokra helyezne még több adminisztrációs terhet, vélik az orvosok. 

„A mi eredeti javaslatunk az volt, hogy csak a betegség meglétének tényét vezessük fel az E-térbe, hogy a tanár felé igazolja, a gyerek orvosi okból van otthon, és nem azért, mert lóg” – nyilatkozta  Póta György házi gyermekorvos korábban. 

A törvényjavaslat szerint a KRÉTA rendszerébe az EESZT-n keresztül feltöltött igazolás tartalmazná a gyerek egészségügyi adatait is az igazolt időszak dátuma mellett. 

Az EESZT működtetője biztosítja, hogy az elektronikus igazolást az igazolás kiállítására köteles orvos úgy továbbítsa, hogy az adat kizárólag az igazolást kiállító egészségügyi szolgáltató és a gyermek vagy tanuló nevelési, oktatási feladatait ellátó köznevelési vagy szakképző intézmény számára váljon megismerhetővé

– áll a javaslatban. Az intézménynek pedig azt kell biztosítania, hogy az elektronikus igazolást a tanulmányi rendszerhez hozzáféréssel rendelkező gyerek, tanuló, szülő is megismerhesse.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek