Ezek a legfurcsább országhatárok a világon

GettyImages-1306158295

Mindig izgalmas külföldi utazásaink során átlépni egy másik nép földjére, ahol mintha még a levegő is más lenne. Ez még akkor is így van, ha egyszerű autópályán keresztül vezet az utunk új kalandok felé. Akad azonban bőven olyan határvidék a világon, ami elképesztő vizuális élményt is nyújt. Képes összeállításunkban lenyűgöző vagy épp meglepő, de mindenképp különleges országhatárokat ismerhetsz meg.

Laosz, Mianmar és Thaiföld

Thaiföld legészakibb nagyvárosában, Chiang Raiban található a híres Arany Háromszög, amely Thaiföld, Laosz és Mianmar hármas határát jelöli. A turistalátványosság tavaly év vége óta egy különleges üvegteraszról is megcsodálható: a látogatók üveghidakon átsétálva juthatnak el a két, 25 méter magasan elhelyezkedő kilátóra.

Három ország találkozása
Három ország találkozásaSOPA Images / Getty Images Hungary

Argentína, Brazília és Paraguay

A világ egyik leghíresebb hármas határa Argentína, Brazília és Paraguay között húzódik. Két folyó, az Iguazú és a Paraná jelöli ki az országhatárokat. A nyugat felé áramló Iguazú elválasztja a brazil területet az argentintól, ahol lenyűgöző vízesések várják az utazókat. Nyugat felé haladva az Iguazú találkozik a Paraná folyóval, amely északról délre folyik, kijelölve a határt Brazília és Paraguay között.

A hármas országhatár argentin oldalról nézve
A hármas országhatár argentin oldalról nézveagustavop / Getty Images Hungary

Spanyolország és Portugália

Egészen egyedi és szórakoztató módját választhatjuk a határátkelésnek, ha Spanyolországból Portugáliába kívánunk utazni: ahelyett, hogy egyszerűen átsétálnánk, drótkötélpályán csúszhatunk át az egyik országból a másikba. Kell hozzá némi bátorság, de érdemes legyőzni a tériszonyt az élmény kedvéért.

A tériszonnyal kell megküzdeni, ha így szeretnénk átkelni a spanyol–portugál határon
A tériszonnyal kell megküzdeni, ha így szeretnénk átkelni a spanyol–portugál határonangeluisma / Getty Images Hungary

Belgium és Hollandia

Nagyon egyszerűen oldotta meg a határkérdést ez a két ország: csupán a macskaköves utcán kell a felfestést figyelni. Könnyedén egyik országból a másikba ugorhatunk, és ha a megfelelő kávézót választjuk, akkor a határvonalon átnyúlva egyszerre két országban fogyaszthatjuk el az eszpresszónkat.

Melyik országban szeretnél kávézni?
Melyik országban szeretnél kávézni?Thierry Monasse / Getty Images Hungary

Németország és Lengyelország

Ennek a tengerparti sétánynak mindkét oldalát az egyes országok zászlóinak színeiben pompázó oszlopok díszítik. Mennyivel hangulatosabb, mint ha táblákkal jelölnék az országhatárt! Igazán frissítő sétában lehet részed a Balti-tenger partján, függetlenül attól, hogy melyik oldalon állsz!

Tengerparti séta két ország határán
Tengerparti séta két ország határánkamisoka / Getty Images Hungary

Kanada és az Egyesült Államok

Kanada és az USA meglehetősen hosszú határon osztozik. Így természetes, hogy több különleges hely is jelzi a két ország találkozását. A legismertebb a Niagara-vízesés, ami New York állam és a kanadai Ontario közötti határon terül el; a Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán, az Amerikai-zuhatag pedig az amerikai oldalon található. Az impozáns és híres vízesésnél mégis egyszerűbb, de jóval meglepőbb határvonalat válogattunk be képes összeállításunkba: a Haskell Public Library épp a két ország határán fekszik; egyik fele a vermonti Derby Line-ban, a másik pedig a québeci Stansteadben áll. A legviccesebb az egészben, hogy egy egyszerű, hokipenge leragasztására használatos sportszalaggal osztották ketté az épületet. 

Egy igazán nemzetközi könyvtár
Egy igazán nemzetközi könyvtárBoston Globe / Getty Images Hungary

Dánia és Svédország

Az Öresund híd (Øresund) 7845 méteres hosszúságával Európa leghosszabb hídjának számít, ami a dán fővárost, Koppenhágát köti össze a svéd nagyvárossal, Malmővel. Ezzel az impozáns átkelőhellyel megtalálták a módját, hogy ne kelljen repülőre vagy hajóra szállni, ha lakóik a szomszédos országba szeretnének ellátogatni – elég csupán kocsiba pattanni vagy vonatra szállni.

Elképesztő látványt nyújt a két országot összekötő híd
Elképesztő látványt nyújt a két országot összekötő híd Allard Schager / Getty Images Hungary

Ha kifogytál az ötletekből, mi minden kerülhetne fel a bakancslistádra, ezeket az úti célokat bátran hozzáírhatod.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra