Ezek a legfurcsább országhatárok a világon

GettyImages-1306158295
Olvasási idő kb. 4 perc

Mindig izgalmas külföldi utazásaink során átlépni egy másik nép földjére, ahol mintha még a levegő is más lenne. Ez még akkor is így van, ha egyszerű autópályán keresztül vezet az utunk új kalandok felé. Akad azonban bőven olyan határvidék a világon, ami elképesztő vizuális élményt is nyújt. Képes összeállításunkban lenyűgöző vagy épp meglepő, de mindenképp különleges országhatárokat ismerhetsz meg.

Laosz, Mianmar és Thaiföld

Thaiföld legészakibb nagyvárosában, Chiang Raiban található a híres Arany Háromszög, amely Thaiföld, Laosz és Mianmar hármas határát jelöli. A turistalátványosság tavaly év vége óta egy különleges üvegteraszról is megcsodálható: a látogatók üveghidakon átsétálva juthatnak el a két, 25 méter magasan elhelyezkedő kilátóra.

Három ország találkozása
Három ország találkozásaSOPA Images / Getty Images Hungary

Argentína, Brazília és Paraguay

A világ egyik leghíresebb hármas határa Argentína, Brazília és Paraguay között húzódik. Két folyó, az Iguazú és a Paraná jelöli ki az országhatárokat. A nyugat felé áramló Iguazú elválasztja a brazil területet az argentintól, ahol lenyűgöző vízesések várják az utazókat. Nyugat felé haladva az Iguazú találkozik a Paraná folyóval, amely északról délre folyik, kijelölve a határt Brazília és Paraguay között.

A hármas országhatár argentin oldalról nézve
A hármas országhatár argentin oldalról nézveagustavop / Getty Images Hungary

Spanyolország és Portugália

Egészen egyedi és szórakoztató módját választhatjuk a határátkelésnek, ha Spanyolországból Portugáliába kívánunk utazni: ahelyett, hogy egyszerűen átsétálnánk, drótkötélpályán csúszhatunk át az egyik országból a másikba. Kell hozzá némi bátorság, de érdemes legyőzni a tériszonyt az élmény kedvéért.

A tériszonnyal kell megküzdeni, ha így szeretnénk átkelni a spanyol–portugál határon
A tériszonnyal kell megküzdeni, ha így szeretnénk átkelni a spanyol–portugál határonangeluisma / Getty Images Hungary

Belgium és Hollandia

Nagyon egyszerűen oldotta meg a határkérdést ez a két ország: csupán a macskaköves utcán kell a felfestést figyelni. Könnyedén egyik országból a másikba ugorhatunk, és ha a megfelelő kávézót választjuk, akkor a határvonalon átnyúlva egyszerre két országban fogyaszthatjuk el az eszpresszónkat.

Melyik országban szeretnél kávézni?
Melyik országban szeretnél kávézni?Thierry Monasse / Getty Images Hungary

Németország és Lengyelország

Ennek a tengerparti sétánynak mindkét oldalát az egyes országok zászlóinak színeiben pompázó oszlopok díszítik. Mennyivel hangulatosabb, mint ha táblákkal jelölnék az országhatárt! Igazán frissítő sétában lehet részed a Balti-tenger partján, függetlenül attól, hogy melyik oldalon állsz!

Tengerparti séta két ország határán
Tengerparti séta két ország határánkamisoka / Getty Images Hungary

Kanada és az Egyesült Államok

Kanada és az USA meglehetősen hosszú határon osztozik. Így természetes, hogy több különleges hely is jelzi a két ország találkozását. A legismertebb a Niagara-vízesés, ami New York állam és a kanadai Ontario közötti határon terül el; a Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán, az Amerikai-zuhatag pedig az amerikai oldalon található. Az impozáns és híres vízesésnél mégis egyszerűbb, de jóval meglepőbb határvonalat válogattunk be képes összeállításunkba: a Haskell Public Library épp a két ország határán fekszik; egyik fele a vermonti Derby Line-ban, a másik pedig a québeci Stansteadben áll. A legviccesebb az egészben, hogy egy egyszerű, hokipenge leragasztására használatos sportszalaggal osztották ketté az épületet. 

Egy igazán nemzetközi könyvtár
Egy igazán nemzetközi könyvtárBoston Globe / Getty Images Hungary

Dánia és Svédország

Az Öresund híd (Øresund) 7845 méteres hosszúságával Európa leghosszabb hídjának számít, ami a dán fővárost, Koppenhágát köti össze a svéd nagyvárossal, Malmővel. Ezzel az impozáns átkelőhellyel megtalálták a módját, hogy ne kelljen repülőre vagy hajóra szállni, ha lakóik a szomszédos országba szeretnének ellátogatni – elég csupán kocsiba pattanni vagy vonatra szállni.

Elképesztő látványt nyújt a két országot összekötő híd
Elképesztő látványt nyújt a két országot összekötő híd Allard Schager / Getty Images Hungary

Ha kifogytál az ötletekből, mi minden kerülhetne fel a bakancslistádra, ezeket az úti célokat bátran hozzáírhatod.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek