Egyre több a dolgozó nyugdíjas, küszöbön a nyugdíjkorhatár-emelés

GettyImages-558949343
Olvasási idő kb. 3 perc

Megállíthatatlanul emelkedik az idős munkavállalók száma Magyarországon: csaknem kétszer annyi 65 évnél idősebb dolgozik most, mint 2018-ban.

Most a legmagasabb az arány

Majdnem 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott Magyarországon tavaly, amely szám azért meglepő, mert ez 2018-ban még alig érte el az 57 ezret, 2010-ben pedig még a 28 ezret sem – írta meg a Pénzcentrum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. A lap szerint az, hogy

2023-ban a 65-74 éves lakosság 10,1 százaléka dolgozott, az elmúlt évtizedek legmagasabb arányszáma.

Egyre több a nyugdíjas munkavállaló

Noha az idős munkavállalók száma megállíthatatlanul növekszik 2015 óta, az öregségi nyugdíjban részesülők foglalkoztatottsága 2018-ban kezdett meredeken emelkedni. Mint írták,

a 65 év alatti nyugdíjasok 2023-ra szinte majdnem csak nők voltak, akik több mint 20 százaléka dolgozott.

És bár a 65 éves és annál idősebbek munkaerőpiaci részvétele alacsonyabb, a folyamatos bővülés jól látható: ebben a korcsoportban egyébként a férfiak aktívabbak, ami megmutatkozik a nőkéhez képest kétszeres, 14 százalékos rátájukban.

Folyamatosan nő a nyugdíj mellett munkát vállaló nyugdíjasok száma
Folyamatosan nő a nyugdíj mellett munkát vállaló nyugdíjasok számaRichard Drury / Getty Images Hungary

A feldolgozóipar a nyerő ágazat

A legfrissebb adatok szerint a 65 évesnél idősebb munkavállaló magyarok közel fele a nemzetgazdaságban dolgozik: közülük a feldolgozóiparban 11 és fél ezren helyezkedtek el, 11 ezrüknek a kereskedelem és gépjárműjavítás ad munkát, 10 600-an pedig oktatási területen dolgoztak 2023-ban. Mint írták, a nyugdíjasok között azonban szép számmal találkozhatunk a humán egészségügyben, a szociális ellátásban, a közigazgatásban, kötelező társadalombiztosításban, szállítási, raktározási területen, de az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységekben, az építőiparban, valamint a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységekben is.

Ettől félnek a fiatalok

A lap szerint Európában és világszerte is aktívan dolgoznak a nyugdíjkorhatár emelésének előkészítésén. Bár, mint írják, Magyarország esetében az elöregedés mértéke még nem éri el a nyugat-európai országok szintjét,

a nemzetközi folyamatok azonban hamarosan hazánkat is érinthetik. 

Mint arról már korábban a Dívány is írt, pont ettől tartanak a most 30-59 évesek is, akik egyre borúsabban látják a nyugdíjas éveiket. Nemcsak az egyre növekvő nyugdíjkorhatár miatt aggódnak, hanem azt is gondolják, az az időszak valójában már nem is a pihenésről szól már nekik, hiszen várhatóan továbbra is dolgozniuk kell majd. Borús elképzeléseik szerint 70 éves koruk előtt biztosan nem mehetnek nyugdíjba.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek