Csak ekkor számíthatod bele a nyugdíjba a felsőfokú iskola időtartamát

Kovács Eszter
GettyImages-1459614096
Olvasási idő kb. 3 perc

Nem minden eseten minősül szolgálati időnek az öregségi nyugdíjnál a felsőfokú tanulmányok időtartama. Több tényezőtől is függ, hogyan számolják bele.

Szolgálati időként kell figyelembe venni öregségi nyugdíj esetén a törvény szerint 1998. január 1-je előtt. Hozzátartozói nyugellátás esetén pedig időpontra tekintet nélkül lehet beszámítani a felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott tanulmányok idejét.

Számít az iskola ideje is a nyugdíj kiszámításánál

A felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott tanulmányok címén

  • a tanulmányi időszak kezdetét magában foglaló hónap első napjától a végét magában foglaló hónap utolsó napjáig eltelt idő számít szolgálati időnek, írja a Nyugdíjguru

Ennek meghatározására a felsőoktatásról szóló törvénynek a hallgatói jogviszony keletkezésére és megszűnésére vonatkozó rendelkezéseit kell figyelembe venni.

Nem mindig számít szolgálati időnek a nyugdíj kiszámításánál a felsőfokú iskola
Nem mindig számít szolgálati időnek a nyugdíj kiszámításánál a felsőfokú iskolaEleganza / Getty Images Hungary

Az egyetemi tanulmányokba az azt megelőzően elvégzett főiskolai tanulmányi időt is be kell számítani. Abban az esetben is így kell számolni, ha a hallgató átiratkozik egyik iskolából a másikba. Ilyenkor a korábbi tanulmányi időt vagy annak egy részét a felsőoktatási intézmény beszámítja. Az osztott képzésnél a képesítés megszerzéséhez szükséges tanulmányok idejébe az alapképzés és a mesterképzés ideje is beleszámít. Szolgálati időként kell figyelembe venni a két egymást követő tanulmányi időszak közötti tanulmányi szünet idejét is. Több képesítés megszerzésére irányuló tanulmányok folytatása esetén legfeljebb az egyik képesítés megszerzéséhez szükséges idő vehető figyelembe.

Fizetni is lehet érte, hogy beszámítsák

A felsőfokú tanulmányok rendelkezésekben meghatározott időtartama:

* az öregségi nyugdíj szempontjából automatikusan szolgálati időnek minősül az 1997. december 31-éig terjedő időtartamban

* 1998. január 1-jétől csak akkor szolgálati idő, ha a hallgató megállapodást köt - az öregségi nyugdíjkorhatára betöltéséig bármikor - a társadalombiztosítási hatósággal erre az időtartamra, mégpedig a megállapodás napján érvényes minimálbér 22%-ával megegyező mértékű nyugdíjjárulék megfizetésével.

* A hozzátartozói nyugellátások (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj) szempontjából a felsőfokú tanulmányok időtartama minden esetben szolgálati időnek minősül.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek