Állandóan megtelik a mobilod? Így juthatsz szabad helyhez néhány egyszerű lépésben

GettyImages-89023946

A mobilod tárhelye előbb-utóbb elkerülhetetlenül megtelik, ami az adott pillanatban igen kellemetlenül érinthet.

Amikor új telefont veszel, üdítő lehet, hogy mennyi szabad tárhelyed van. De végül eljöhet az a nap, amikor egy felugró ablak figyelmeztet, hogy hamarosan kifogysz a helyből. És amikor ez megtörténik, megeshet, hogy már nem is tudsz többet fotózni vagy alkalmazásokat letölteni. Mi lehet a megoldás? Sokan elborzadnak a gondolattól, hogy töröljenek valamit a telefonról – különösen, ha az szeretteikhez vagy kedvenceikhez kapcsolódik. Szerencsére azonban van rá mód, hogy helyet csinálj a mobilodon, anélkül hogy kárba vesznének emlékeid.

Nézd meg, mi foglalja a helyet

Mind az androidos mobilokon, mind az iOS rendszerű iPhone készülékeken könnyedén ellenőrizhető, hogy mi van a telefonon, illetve mennyi helyet foglal.

Ha Androidot használsz, válaszd a „Beállítások”, majd a „Tárhely” menüpontot. Itt kategóriákra lebontva láthatod, hogy az olyan dolgok, mint az alkalmazások, a képek és a videók, mennyi tárhelyet emésztenek fel. Ha ráböksz egy adott kategóriára, további információkhoz juthatsz, így azt is megtudhatod, hogy mely alkalmazások foglalják a legtöbb helyet.

A beállítások menüpontban láthatod, hogy miért telt meg a mobilod tárhelye
A beállítások menüpontban láthatod, hogy miért telt meg a mobilod tárhelyeGeber86 / Getty Images Hungary

Egyes androidos eszközökön a fő „Tárhely” képernyő tetején egy „Tárhely felszabadítása” opció is elérhető. Ezzel egyszerre törölheted mindazokat a régi vagy nem használt fájlokat, amelyekre jó eséllyel már nincs szükséged.

Ha iPhone-t használsz, válaszd a Beállításokon belül az „Általános”, majd az „iPhone tárhely” menüpontot. Ez egy színes sávdiagramot jelenít meg, amelyből kiderül, mi mennyi helyet foglal. A diagram alatt javaslatokat láthatsz a hely felszabadítására, így például a fényképek optimalizálására vagy a nagy méretű mellékleteket tartalmazó üzenetek eltávolítására.

Alul egy részletesebb listát is találhatsz, amely számba veszi a telefonon lévő összes alkalmazást és adatot, valamint azt, hogy mennyi helyet igényelnek. A fogyóban lévő tárhelyért általában a fotók és videók felelősek, de ha hajlamos vagy sok alkalmazást letölteni, meglepődhetsz, hogy a rég nem használt appok mennyire helyigényesek. Itt lehetőséged van eltávolítani (ez esetben az adataid megmaradnak) vagy törölni a nélkülözhető alkalmazásokat.

Optimalizáld a mobilod tárhelyét

Ha már van elképzelésed arról, hogy miért telt meg a telefonod, ideje, hogy tegyél ellene. A legtöbben a fotókkal és videókkal kezdik, mielőtt továbblépnének a letöltésekre és az alkalmazásokra.

Amennyiben Android-felhasználó vagy, a Google ingyenes „Files” alkalmazása lehet a legegyszerűbb megoldás, amely automatikus javaslatokat kínál az olyan szükségtelen állományok törlésére, mint a kéretlen ideiglenes fájlok, a régi képernyőfotók vagy letöltések.

Helyezd át a fájljaidat a memóriakártyára

Ha SD kártyafoglalatos telefonod van, a memóriakártyán is tárolhatod a fotókat, videókat és zenéket, amivel rengeteg tárhelyhez juthatsz, hiszen így azok nem a belső memóriára kerülnek.

Bár áthelyezheted az alkalmazásokat is, ennek lehetnek bizonyos hátulütői. Előfordulhat, hogy egyes alkalmazások ikonjai eltűnnek a kezdőképernyőről, miközben az alkalmazásfiókban továbbra is megjelennek, illetve gondok adódhatnak a widgetek működésével is.

Egy memóriakártya révén extra tárhelyhez juthatsz
Egy memóriakártya révén extra tárhelyhez juthatszPheelings Media / Getty Images Hungary

Optimizáld a fotóidat

Az optimalizálás azt jelenti, hogy a teljes felbontású fotók a felhőben lesznek tárolva, és a telefonon csak kisebb méretű verziók maradnak meg. Azt gondolhatod, hogy a képek ettől elmosottá, szemcséssé válhatnak, de ez nem feltétlenül igaz.

A csúcskategóriás telefonok sokkal nagyobb felbontásban készítenek képeket, mint amekkorát a képernyőjük támogatni tud.

Az iPhone 14 például 12 megapixeles kamerával rendelkezik, de kijelzője „csak” 2,96 megapixeles felbontású, tehát a képek minden részletét egyébként sem képes megjeleníteni.

Androidos készülékeken az opció „Tárhely felszabadítása” név alatt a Fotók alkalmazásban található, míg az iPhone-okon a „Beállítások”, majd a „Fotók” menüpont alatt az „iPhone tárhely optimalizálása” felirattal lehet engedélyezni.

Általános érvényű jótanács, hogy a rosszul sikerült képeket érdemes inkább menet közben, folyamatában törölni, mint több ezer darabot egyszerre átfésülni, amikor a telefon megtelik.

A sok fotó gyorsan felemészti a szabad helyet
A sok fotó gyorsan felemészti a szabad helyetJamie Grill / Getty Images Hungary

Töröld a gyorsítótárat

Androidos eszközökön a „Tárhely” menüponton belül törölheted a gyorsítótárat, ami eltávolítja az ideiglenes fájlokat, például a YouTube vagy a Chrome keresési előzményeit, valamint az alkalmazásokban tárolt összes többi információt, ami némi tárhelyet szabadít fel.

Az iPhone-okon a megoldás az előzmények és a webhelyadatok törlése a Safari böngészőben, ami annak használatától függően akár több száz megabájt tárhelyet is jelenthet. Ezt a Beállításokon belül a „Safari”, majd az „Előzmények” fülre navigálva lehet elvégezni.

Töröld a régi fájlokat

Egyes telefonok extra tárhelykezelési funkciókkal rendelkeznek. A Google Pixel mobilokon például van egy „Smart Storage” lehetőség, amely bekapcsolása esetén automatikusan eltávolítja a 60 napnál régebbi fotókat és videókat, és azokról biztonsági másolatot készít. Ha pedig a telefon tárhelye kezd megtelni, automatikusan törli az összes elmentett fotót és videót.

Emellett az is segíthet, ha egy alkalmazást megnyitva törlöd az általa letöltött fájlokat, mint a zenéket, vagy beállítod, hogy az üzenetek csak egy bizonyos ideig legyenek a memóriában tárolva.

Szabadulj meg a nem használt alkalmazásoktól

Ahogy fentebb már említettük, a telefon „Tárhely” opciója pontosan megmutatja, hogy az egyes alkalmazások mennyi tárhelyet használnak, ahogy azt is, hogy mikor lettek elindítva utoljára. Ha valamire nincs szükséged, eltávolításával (ami nem összetévesztendő teljes körű törlésével) felszabadíthatod az alkalmazás által elfoglalt hely több mint felét, miközben megtarthatod a hozzá kapcsolódó dokumentumokat és adatokat.

Ha később úgy döntenél, hogy az adott alkalmazás mégiscsak kell, újra letöltheted, és ott folytathatod, ahol abbahagytad, hiszen az adataid megmaradnak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra