Milliós bírságot kaphatsz, ha megszeged ezt a szabályt: holnaptól érvényes

GettyImages-1870596734
Olvasási idő kb. 3 perc

Újabb két helyen rendeltek el a tűzgyújtási tilalmat, így most már az ország nyolc vármegyéjében érvényes a korlátozás. Mutatjuk a részleteket.

Budapesten és Pest vármegyében is elrendelte a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével. Az új szabályra az  elmúlt napok magas átlaghőmérséklete miatt volt szükség, amely miatt jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata – olvasható a hatóság oldalán.

Egyre több helyen lép érvénybe a tűzgyújtási tilalom

A fővárossal és Pest vármegyével immár nyolcra emelkedett azon helyek száma az országban, ahol a hőség és a szárazság miatt tűzveszélyes időszakot hirdettek ki a hatóságok. Jelenleg Bács-Kiskunban, Csongrád-Csanádban, Baranyában, Békésben, Hajdú-Biharban és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben tartanak fenn tűzgyújtási tilalmat.

A szabályszegők akár milliós bírságot is fizethetnek
A szabályszegők akár milliós bírságot is fizethetnekhohl / Getty Images Hungary

Mint írták, az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a könnyű és a közepes méretű holt biomasszát. A helyzetet csak tovább súlyosbította, hogy az érintett területeken még akkora eső sem esett, hogy elérje a felszíni biomassza szintet. Ennek következtében tehát jelentősen nőtt a tűzkockázat. A következő napok előrejelzései szerinti nagyon magas átlaghőmérséklet és napsütéses óraszámok mellett néhol kissé szeles időjárás is várható, amely még tovább szárítja a biomasszát.

Milliós bírságot kockáztatnak a szabályszegők

A Nébih fokozott óvatosságra inti a lakosságot és azt kéri, hogy ne dobálják ki az autóból a cigarettacsikkeket, mert azok felgyújthatják az út mentén élő növényzetet. Emellett figyelmeztetnek arra is, hogy belterületen se gyújtsanak nagy lángmagasságú tüzet, ugyanis a füsttel felszálló égő zsarátnokok, vagyis a már kialvóban lévő, de még belül izzó parázs akár még több száz méterre is tüzet okozhat. Tilos a tűzgyújtás ezek mellett a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, de

nem szabad tüzet gyújtani a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.

Mint arról korábban már írtunk, a tűzgyújtási tilalom megszegése esetén a legalacsonyabb kiszabható bírság tízezer, a legmagasabb pedig egymillió forint. Ha a keletkezett tűz megfékezéséhez a tűzoltók segítségére is szükség van, a pénzbüntetés mértéke húszezertől akár háromillió forintig terjedhet. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek