Medveveszélyre figyelmeztetnek egy népszerű magyarországi kirándulóhelyen

GettyImages-200356169-001
Olvasási idő kb. 2 perc

Bár egyre gyakrabban tűnnek fel a hazai erdőkben az elmúlt években medvék, a napokban különleges nyomokra bukkantak. Medvebocs lábnyomokat is észleltek a Nógrád vármegyei Morgó-gödörnél.

Az anyamedvék a megszokottnál agresszívabban viselkedhetnek, ezért a környéken kirándulóktól fokozott óvatosságot kértek. 

Több helyen is friss medve és medvebocs nyomot észleltek a Nógrád vármegyei Nemti mellett található Morgó-gödör középső szakaszán. A nagyvadakra a kirándulóhely Facebook-oldala hívta fel a figyelmet. 

Egyre gyakoribb a medveészlelés, veszélyes is lehet a kirándulás

Mint írták, a medve így még veszélyesebb, hiszen bocsait védi, és minden esetben a közelükben tartózkodik. 

Az Agrárminisztérium tavalyi tájékoztatása szerint 5-10 medve járhatja a hazai erdőket, azonban nagy részük átmeneti vendég, ami Szlovákia felől érkezik. A bocsos anyamedve jelenléte azonban akár már letelepedett példányra is utalhat. 

Mint azt korábban Prof. dr. Heltai Miklós, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója a Díványnak elmondtaa medvenyomok észlelése, a vadkamerák felvételei alapján úgy tűnik, hogy újra állandósult a medvék jelenléte hazánkban. 

A barna medve kiválóan alkalmazkodó állat, melynek nincs természetes ellensége. A vadászati nyomás is kicsi rajta védettsége okán, kihasználja a még mindig nagy számban megmaradt, összefüggő erdőségeket a Kárpát-medencében. Könnyen talál újabb és újabb területeket, hogy életterét bővíthesse. A szakember szerint a hazai erdőkben akár feltűnésmentesen képesek ezek az állatok több száz kilométert is megtenni, így az ország bármely pontján előfordulhatnak. 

Így kerüld el a medve okozta veszélyes helyzeteket

„Az az ideális, ha a medve észleli a jelenlétünket. Ha mi vesszük észre hamarabb, akkor távozzunk. Semmiképpen nem megyünk közelebb, nem csinálunk még egy fényképet, mielőtt megfordulunk hanem amint észrevettük, távozzunk. A lehető leggyorsabban” – figyelmeztetett a vadgazdálkodással foglalkozó professzor. A medvés erdőben járóknak azt javasolta, hogy énekeljenek, hangosan mozogjanak, mert akkor a medve is észleli a jelenlétüket, és nem téved az emberek közelébe. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek