Autópályán matrica nélkül: feltételmentesen elengedik a büntetést, ha ezt teszed

matrica autópálya
Olvasási idő kb. 3 perc

A pótdíj alól mentesülni lehet éves matrica vásárlásával. Az is gyakori, hogy valaki rosszul adja meg a rendszámát, mielőtt az autópályára felhajt, de utólag ilyenkor is orvosolható az eset, mutatjuk, hogyan.

2023-ban majdnem 1 millió pótdíjat szabott ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZa matrica nélküli autósokra, emellett további 1,5 millió eset került külföldi behajtópartnerekhez. 31 ezer autós pedig a pótdíjfizetés helyett vett inkább egész évre szóló autópálya-matricát – derítette ki a Pénzcentrum.

Utólag is megválthatod a matricát az autópályára

Sokan nem tudják, de a pótdíjfizetés kiváltható azzal, ha valaki vásárol egy egész évre szóló jogosultságotNÚSZ közlése szerint ezzel sokan élnek is: tavaly összesen 30 917 autós kérte pótdíjuk kiváltását éves országos e-matricával.

A matrica érvényességét folyamatosan ellenőrzik az autópályákon
A matrica érvényességét folyamatosan ellenőrzik az autópályákonMaxian / Getty Images Hungary

Abban az esetben is lehetőség van a pótdíjmentességre, ha valaki tévesen adta meg a rendszámot. 2024. január 1. és május 31. között összesen 9 865 ilyen esetben jártak el. Ilyenkor javításra csak akkor van lehetőség, ha az elírás maximum 3 karaktert érint. Pótdíj kiszabása esetén a korrigálásra a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követően 60 nap áll rendelkezésre.

Az eljárás során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét és a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt, vagy – ha a vásárlás nem benzinkúton történt – az elektronikus nyugtázó értesítést. Az ügyintézés díja 1470 Ft. A „0” (nulla) és az „O” karakterek, illetve az „1” és „I” karakterek felcseréléséből adódó karaktertévesztés átírása során nem kell ügyintézési díjat fizetni

– erősítette meg a NÚSZ.

A téves rendszám javítása intézhető videós ügyintézési csatornán, személyesen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ügyfélszolgálati irodáiban, valamint az e-matrica érvényességi idején túl levelezés (e-mail, postai levél) útján is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek