Új forintokat vezetnek be Magyarországon: ilyen címletek jönnek

Lontai Ildikó
magyar-forint-1987315496
Olvasási idő kb. 4 perc

Július 1-től Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét, ennek alkalmából új forint emlékérméket bocsátanak ki.

A Magyar Nemzeti Bank annak kapcsán, hogy Magyarország második alkalommal tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét, 7.500 Ft névértékű ezüst és 3.000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki július 1-jén, a magyar elnökség első napján. Az emlékérméket Endrődy Zoltán iparművész tervezte – írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Ezeket az új magyar forint emlékérméket vezetik be

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét előre meghatározott sorrendben a tagállamok látják el. A Tanács három egymást követő soros elnöksége úgynevezett elnökségi triót alkot. Az idei évben spanyol-belga-magyar trió keretében hazánk 2024. július 1. és december 31. között tölti be a soros elnöki pozíciót.

A tisztség betöltésének alkalmából a Magyar Nemzeti Bank „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége - 2024” megnevezéssel 7.500 Ft névértékű ezüst és 3.000 Ft címletű színesfém emlékérméket bocsát ki. Azonban fontos tudni, hogy

az emlékérmék elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő.

Az új magyar 7500 forint névértékű emlékérme előoldala
Az új magyar 7500 forint névértékű emlékérme előoldalaMagyar Nemzeti Bank

A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja. Mindkét változat azonos éremképpel kerül kibocsátásra, csak értékjelzésükben térnek el. Az egymást fedő rétegekben az emlékérme előoldalán

három ikonikus magyar épület sziluettjének ábrázolása látható: a Tihanyi Apátság, a Parlament, valamint a Millenniumi emlékmű körvonala fedezhető fel.

A kompozíciót az absztrakt módon pontsorokkal megjelenített ülésterem egészíti ki. Az emlékérméket tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye az ülésterem széksorát jelképező egyik pont helyére került.

Az új magyar 7500 forint névértékű emlékérme hátoldala
Az új magyar 7500 forint névértékű emlékérme hátoldalaMagyar Nemzeti Bank

Az érme hátoldalán központi motívumként a 2024-es évszámot kettészelő magyar nemzeti címer szerepel, valamint az Európai Uniót szimbolizáló 12 csillag ábrázolása is látható.

Mindkét emlékérme átmérője 30 mm, szélük recézett. A 7.500 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,50 gramm. A 3.000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 12,50 gramm.

Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000-5000 darab készíthető. Az ezüst emlékérmét a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változatot pedig egy évig lehet névértéken megvásárolni az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek