Megvizsgálták a magyar bankjegyeket: döbbenetes, hogy mit találtak

GettyImages-1490772996
Olvasási idő kb. 2 perc

Bár egyre népszerűbb a kártyás fizetés, és a covid alatt is hozzászoktunk a készpénzmentességhez, sokan még mindig a bankjegyekre esküsznek. Most megvizsgálták a magyar pénzeket, igazán rendhagyó okok miatt.

Az, hogy a pénzérmék és bankjegyek koszosak, valószínűleg mindenki számára ismert tény. De hogy valójában mennyire, és mit is tartalmaznak, az igazán figyelemre méltó.

A plantprotecting különös szemszögből vizsgálja a környezetet. Az Instagram csatorna magyar biológus szerzője rendszeresen mikroszkóp alá teszi mindazt, amit kézbe fogunk a mindennapokban. Most a bankjegyek és a fém pénzérmék kerültek sorra, meg is mutatjuk, mit tapasztalt. 

A bankjegyeket vizsgálta a magyar biológus

„Nézzük meg, mennyi baktérium van a papír- és a fémpénzen is!” – indul a Plantprotecting legjobb instavideója. A felvétel során a biológus egy papír ötszázas bankjegyről és egy százforintosról is mintát vesz, majd többféle, agar-alapú táptalajon tenyészti ki azt, ami a pálcikára került. Az eredmények önmagukért beszélnek. 

"A papírpénzről vett minta esetében a nutrient agaron egy-két féle baktérium nőtt csak fel, és ez szinte teljesen belepte az egész agarlemezt. Ez azért nem annyira látványos, mert áttetszős színe van a baktériumkolóniának, pedig amúgy az egészet befedi. Ezzel ellentétben a véres agaron felnőtt baktériumkolóniák száma sokkal magasabb, és egy gombatelep is megjelent. Itt felül ez a nagy fehér, ez lesz a gomba, a többi színes pedig baktériumkolónia

– foglalja össze az eredményeket.

A fémpénz vagy a bankjegy koszosabb: kiderült

A papírpénzen megtelepedő gombák és baktériumok meglehetősen látványosak. És bár azt hihetnénk, hogy hasonlóképpen szennyezett a pénzérme is, a magyar kutató videójából kiderül, hogy az jóval kevésbé érintett, mint a bankjegy. Te szoktál kezet mosni készpénzes fizetés után? Szavazz a cikk alatt!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Szoktál kezet mosni bankjeggyel történő fizetés után?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek