Jóval magasabb büntetés jár a gyorshajtásért, nagyot változtak a bírságok

Diósi Szilvia
magas-buntetes (1)
Olvasási idő kb. 2 perc

Reklámtáblák, gyorshajtás, útdíjfizetés elmulasztása, rengeteg tételnek lett magasabb a büntetése. Kiderült, milyen összegekre lehet számítani.

Több bírságtételt módosított a kormány ˗ írja a Portfolio. A megnövekedett büntetések miatt jobban a zsebükbe kell nyúlni a szabálysértőknek.

Változtak a bírságok, magasabb lett a büntetések összege

Eddig 130-650 ezer forintos bírságot kellett fizetnie annak, aki az útmenti ingatlanoknál helyezett el tiltott reklámtáblákat. Emiatt most akár 156-780 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak.

A 3,5 tonnásnál nagyobb teherautókkal jegyzői engedéllyel lehet csak belterületi ingatlannál parkolni. Aki nem rendelkezik ilyen engedéllyel, szintén fizethet, mostantól 650 ezer forint helyett 780 ezer forintos bírságot is kaphat.

Magasabb büntetés szabható ki például gyorshajtás miatt vagy útdíjfizetés elmulasztása okán
Magasabb büntetés szabható ki például gyorshajtás miatt vagy útdíjfizetés elmulasztása okánKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

Mostantól 15,6 millió forintos bírságot fizethet az, aki autósiskolát engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően működtetnek. Az útdíjfizetés elmulasztása és gyorshajtás is többe kerülhet, az eddigi 13–390 ezer forint helyett 16–468 ezer forintos bírság szabható ki.

Magasabb lett az eredetvizsgát engedély nélkül vagy nem szabályosan végző helyek büntetési tétele is, az eddigi 130 ezer–1,3 millió forintos bírság helyett 156 ezer–1,56 millió forintos bírsággal büntethetőek.

Egyéb büntetések összege is nőtt

Az energetikai tanúsítók 60 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphatnak, ha az adatszolgáltatásra vonatkozó jogszabályi kötelezettséget megszegik.

Változás történt a versenytörvényben is. Ha a versenytanács határozatában megtiltott összefonódást a tilalom ellenére végrehajtották, akkor a bírság a vállalatcsoport előző üzleti évben elért nettó árbevételének 15 százaléka lehet, ezt a korábbi 13 százalékról emelték fel.

A településkép védelméről szóló törvénybe szintén belenyúltak. Ebben az esetben is súlyosbodtak a büntetések. A különböző reklámtáblákat, plakátokat szabályellenesen kihelyező ingatlantulajdonosokat komolyan megsarcolhatják, a korábbi 650 ezer és 4 millió forint közötti bírság helyett 2 milliótól 10 millió forintig terjedő összeget fizethetnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek