Luxusnyugdíjak Magyarországon: ezekben a megyékben élnek a nagy nyugdíjjal rendelkezők

GettyImages-1664986971
Olvasási idő kb. 3 perc

Csaknem 60 ezren kapnak Magyarországon legalább félmilliós luxusnyugdíjat. A statisztikai adatok alapján is érdekes képet ad, hol a legnagyobb a nyugdíjak összege.

Az elmúlt öt évben jelentősen megnőtt az anyagi különbség a magyar nyugdíjasok között, különösen a magasabb nyugdíjak esetében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait a Pénzcentrum vette górcső alá. A lap szerint a magas nyugdíjemelések hatására gyorsult fel az a folyamat, amelynek során az alacsony nyugdíjat kapók egyre inkább elszegényednek, míg a magasabb járandóságot élvezők egyre tehetősebbek lesznek.

Egyesek nyugdíja hatalmasat nőtt

2020-ban még nem volt háromezer olyan nyugdíjas sem Magyarországon, akinek a havi járandósága meghaladta volna a félmillió forintot, de 2024-re már több mint 60 ezren kapnak ilyen magas összeget. A KSH friss adatsorai alapján az 500 ezer forint feletti nyugdíjat vagy ellátást kapók száma egy év alatt 71 százalékkal nőtt.

600 ezer forintos összeget már okkal nevezhetünk luxusnyugdíjnak
600 ezer forintos összeget már okkal nevezhetünk luxusnyugdíjnakUcg / Getty Images Hungary

Az ellátásokra jogosultak között az 500 ezer forint feletti nyugdíjat kapók aránya 1,6 százalékról 2,7 százalékra emelkedett. A legmagasabb sávban lévők száma több mint 60 ezer, ezen belül 35 ezren kapnak 500 és 600 ezer forint közötti, míg több mint 24 ezren 600 ezer forint feletti összeget.

A 300-350 ezer forint közötti ellátást kapók aránya 5,8 százalékról 7,4 százalékra, míg a 350-400 ezer forint közötti járandósággal rendelkezőké 3,3 százalékról 4,5 százalékra nőtt. Ugyanakkor a 180 ezer forint alatti nyugdíjat vagy ellátást kapók aránya minden nyugdíjsávban csökkent.

A legkisebb nyugdíjsávokban lévők száma csökken, de még mindig közel 200 ezer ember kap 120 ezer forint alatti ellátást, ezen belül 181 ezer az öregségi nyugdíjas. Fontos tudni, hogy egy nemrég bevezetett szabály szerint 2024-ben az ebbe a legalsó sávba tartozó nyugdíjasok esetében kérhető az ellátás méltányossági emelése.

Itt él a legtöbb luxusnyugdíjas

Nem meglepő, hogy Budapesten a legmagasabb a nyugdíjak összege (átlagban 276 ezer forint), miközben az országos átlag 231 ezer forint. Budapest kerületei közül a XII. kerületben volt a legmagasabb (315 850 forint), a XX. kerületben pedig a legalacsonyabb (251 021 forint) az átlagos öregségi nyugdíj.

A nyugdíjak egy év alatt 10,7-11,3 százalékkal nőttek, legkisebb mértékben Szabolcs-Szatmár-Bereg, leginkább pedig Fejér, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyékben. Érdekes, hogy a fővárost nem Pest vármegye követi a legmagasabb átlagos nyugdíjösszegekben, hanem Fejér a második a közigazgatási területek közül. Ha pedig járásonként is megnézzük a nyugdíjak megoszlását, akkor azt láthatjuk, hogy a legmagasabb összegek a főváros mellett Pest vármegye hat járásában, valamint a Tiszaújvárosi, a Veszprémi és a Székesfehérvári járásban voltak. Ezzel szemben az alföldi Csengeri, Kisteleki, Kiskőrösi és Mórahalmi járásban 180 ezer forint alatt maradt a nyugdíjak összege.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek