Kosz, mocsok, rágcsálók és rovarok miatt zártak be egy éttermet, de már újranyitottak

GettyImages-528181173
Olvasási idő kb. 2 perc

Azonnal bezártak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy debreceni éttermet az ott tapasztalt állapotok miatt. A többi között szörnyű higiéniai állapotokra, rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomokra bukkantak.

Gusztustalan lerakódások a csempén, bűzös lefolyó, beázás, kosz, mocsok fogadta a Nébih munkatársait egy debreceni éterem konyhájában. Több helyiségben rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomokat találtak. Nem működtek a kézmosók, és nem volt se kézfertőtlenítő, se megfelelő mosószer a létesítményben. Az épület műszaki állapota, illetve a hűtők műszaki és higiéniai állapota sem felelt meg az előírásoknak.  

Tulajdonképpen minden helyiség rendezetlen, koszos és takarítatlan volt, ráadásul a raktárban még a villany sem működött. A fal, a plafon, a padozat több helyen sérült, a gépek, eszközök – köztük például a daráló, a bárd és az élező – sérültek és szennyezettek voltak.

A hűtött munkapultban együtt tárolták a tisztított, aprított zöldséget az olvadó, nyers hússal.

Mivel nem volt elég mosogató, a használt, szennyezett tányérok egyszerűen visszakerültek a konyha területére. Ráadásul találtak 66 kg nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszert is.

A kosz és a műszaki, higiéniai hiányosságok orvoslása után újranyithatott az étterem

A helyiség nem rendelkezett a jogszabályoknak megfelelő, kötelező HACCP kézikönyvvel, és nem működtetett nyomonkövetési rendszert sem. Sőt, a szakács nem rendelkezett érvényes egészségügyi könyvvel.

A Nébih a fentiek miatt az étterem működését azonnali hatállyal felfüggesztette, ám az egység a hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységétBírságra és eljárásra természetesen számíthatnak. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek