Így változik a tömegközlekedés, nemcsak a fővárosiakat érinti

87d6065dd50f0779f0664a8aaad7cc6736d6c7c2 fhd 1920 w3h2
Olvasási idő kb. 3 perc

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség által koordinált Zöld Busz Program keretében három magyar városban környezetbarát buszok állhatnak forgalomba a közeljövőben.

Kecskeméten két, míg a budapesti agglomerációban egy hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz fog közlekedni, Veszprémben pedig három akkumulátoros elektromos busz áll forgalomba. A beruházást lehetővé tevő Zöld Busz Program célja, hogy a magyar közösségi közlekedés járműállománya fokozatosan karbonsemlegessé váljon, és a tömegközlekedési eszközök modernizálódjanak.

Környezetbarát buszok váltják a dízelüzeműeket

A Kecskeméti Közlekedési Központ 544 millió forintos, míg a Volánbusz 267 millió forintos támogatást nyert egy-egy járműre. A fővárosi agglomerációban a Volánbusz által üzemeltetett hidrogén-üzemanyagcellás busz fog közlekedni. A környezetbarát buszok beszerzésére a pályázók 100 százalékos támogatást kaptak a HUMDA-tól. A keret kimerülése miatt a miskolciak pályázata tartaléklistára került, az ügynökség jelenleg is többletforrásokat keres a finanszírozás megoldására.

Környezetbarát buszok állnak forgalomba három városban
Környezetbarát buszok állnak forgalomba három városbanVolánbusz

Két pályázat is fut párhuzamosan

A 25 ezer főnél nagyobb lakosságszámú települések számára kiírt pályázaton a V-Busz veszprémi közlekedési vállalat 427 millió forint támogatást nyert, amelyből három tisztán elektromos buszt szereznek be. Ilyen buszokra is pályázott Miskolc és Pécs is, ám forráshiány miatt ezek a pályázatok is tartaléklistára kerültek. Az ügynökség itt is keresi a lehetőséget a többletforrások előteremtésére. A sikeres pályázatok esetén az autóbuszok beszerzésére 80 százalékos, míg a töltőinfrastruktúra bővítésére 40 százalékos támogatást biztosítanak. 

Környezetünk védelme szempontjából alapvető fontosságú a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése

– hangsúlyozta a környezetbarát buszok beszerzése kapcsán a MÁV–Volán Csoport.

A Volánbusz elektromos buszokból álló flottája a dízelüzemű járművek kiváltásával máris évente mintegy 5500 tonna szén-dioxidtól mentesíti a települések levegőjét, ami 2000 személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg. A cél az, hogy a hazai közösségi közlekedés járműállománya fokozatosan karbonsemlegessé váljon.

Ha a fővárosi tömegközlekedési tervek is érdekelnek, ide kattintva olvashatsz még a témáról.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek