Ezzel a kiskapuval évekkel korábban nyugdíjba mehetnek a magyarok

Kovács Eszter
GettyImages-857808434
Olvasási idő kb. 3 perc

A magyar nők nagymamaként jogosultsági időt szerezhetnek a kedvezményes nyugdíjba vonuláshoz.

A nőknek többféle élethelyzetben jelenthet korai nyugdíjba vonulási lehetőséget a Nők 40 kedvezményes nyugellátása. Ilyen az is, mikor nagymamává válnak, vagyis unokájuk születik.

Nagymamaként is jogosultság szerezhető a kedvezményes nyugdíjhoz

Arra azonban figyelni kell, hogy a jogosultsági idő nem azonos a szolgálati idővel. Előbbi ugyanis egy szűkebb fogalom, mint a szolgálati idő – hívta fel a figyelmet az Economx Molnárné Balogh Márta tb-szakértőre hivatkozva. 

A kedvezményes nyugdíj lehetősége a nagymamák előtt is nyitva áll
A kedvezményes nyugdíj lehetősége a nagymamák előtt is nyitva állPeopleImages / Getty Images Hungary

Jogosultsági időnek számít a Nők 40 nyugellátás szempontjából a keresőtevékenységgel járó biztosítási-, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyGyermeknevelési időként jogosultsági időnek számít még a terhességi-gyermekágyi segély, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás ideje.

Itt állhat elő az a helyzet, hogy a még nyugdíj előtt álló, aktív korú nagymama az unokája mellett

  • nagyszülői gyermekgondozási díjat (nagyszülői gyed),
  • vagy nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátást (nagyszülői gyes) vesz igénybe.

Abban az esetben ugyanis, ha a saját gyermekére tekintettel igénybe vett gyermeknevelési-, gyermekgondozási ellátások időtartamával nem merítette ki a negyven év jogosultsági időn belül lehetséges nyolc év gyermeknevelési időt a nagymama, akkor az unokája utáni gyedet, gyest még érvényesítheti jogosultsági időként.

Harminckét évet kell hozzá elérni

Az összes jogosultsági időn belül a keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időnek a harminckét évet el kell elérni. Emellett még nyolc év gyermeknevelési idő vehető figyelembe a negyven év jogosultsági időhöz.

Azonban a nagymamák esetében sem vehető figyelembe a szolgálati időnek minősülő időszakból néhány szolgálati idő a kedvezményes nyugellátáshoz.

Ilyen például

  • a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje;
  • a passzív táppénz, azaz a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz időtartama;
  • a megállapodás alapján járulékfizetéssel szerzett szolgálati idő.

Így azok, akik ezek közül is rendelkeznek megszerzett szolgálati idővel, csak hosszabb időtartam szerzhető meg a negyven év jogosultsági idő.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek