Megváltoztatják a magyarok egyik kedvenc kártyajátékát: ez az oka

Lontai Ildikó
kedvenc-jatek-csalad
Olvasási idő kb. 3 perc

Sokak kedvenc kártyajátékában fontos szerepet játszik a színfelismerés, ezen azonban most változtatni fognak a színvakok és színtévesztők miatt.

A világ egyik legnagyobb játékgyártója bejelentette, hogy az év végéig játékainak 80 százalékát színvakok számára is hozzáférhetővé kívánja tenni. A vállalat célja, hogy 2025-re ez az arány elérje a 90 százalékot – írja a Portfolio.

A magyarok egyik kedvenc kártyajátéka is új változatot kap

Egyre több cég tartja fontosnak az egyenlő bánásmódot, ami megmutatkozik a termékek fejlesztésében és gyártásában is. Így van ezzel a Mattel is, amelynek legnépszerűbb játékaiban fontos szerepet játszik a színfelismerés, ugyanakkor a játékgyártó szeretné elérni, hogy a színvakok is használhassák ezeket a termékeket. A CNBC közlése szerint:

a változások olyan népszerű játékokat is érintenek, mint az Uno, a Dos és a Phase 10 kártyjátékok, valamint a Blokus és a Bukfencező Majmok (Tumblin’ Monkeys) társasjáték.

Az újítások lényege, hogy ne csak klasszikus színekkel lehessen megkülönböztetni a kártyákat vagy az alkatrészeket.

Sokak kedvenc kártyajátékai a színfelismerésen alapulnak, ezeken változtatnak a színvakoknak kedvezve
Sokak kedvenc kártyajátékai a színfelismerésen alapulnak, ezeken változtatnak a színvakoknak kedvezveskynesher / Getty Images Hungary

A kártyajátékok mobilverzióit is frissítik: új szimbólumokat vezetnek be, mint például négyzeteket és háromszögeket, amelyek segítenek a színvakok számára is azonosítani a különböző elemeket. A döntést azért is tartotta fontosnak a gyártó, mert a probléma sokakat érint:

becslések szerint világszerte körülbelül 300 millió ember szenved színvakságban.

A színlátás zavara lehet veleszületett, vagy ritkább esetben szerzett betegség. Amennyiben semmilyen színérzékelés nincsen, színvakságról beszélünk, de ha valamelyik színérzékelő pigment irányába van eltolódás, abban az esetben az illető csak színtévesztő. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk:

a színlátás hiánya a férfiak közel 8%-át, a nőknek azonban csak 1%-át érinti.

Érdekesség, hogy amikor a csecsemők megszületnek, ők sem látnak színeket. Ahogy nőnek, színlátásuk javul, és általában 6 hónapos korukra teljesen kifejlődik. Az általános színmegkülönböztetési képességünk 20 éves korunkra éri el csúcsát, majd ismét hanyatlásnak indul.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek