A kártyás vásárlások tranzakciós díját sokallják, bajban a Visa és a Mastercard

kartya-dij-fizetes
Olvasási idő kb. 3 perc

Amerikában régóta húzódik arról vita, magas-e a nagy kártyakibocsátók által a kereskedőkre hárított tranzakciós díj – nem sikerült egyelőre megegyezni az ügyben.

Magyarországon is problémákat jelent, hogy a kereskedők sokallják azt a tranzakciós díjat, amelyet a kártyatársaságok minden egyes kártyás fizetés esetében kiszámláznak nekik. Azt megelőzően, hogy értékhatártól függetlenül minden üzlet számára kötelezővé tették volna a POS-terminálok bevezetését, ezzel a kártyás fizetés lehetőségének biztosítását, gyakran találkozhattunk az üzletekben azzal, 

hogy ezer forint vagy más összeg alatt nem használhatunk plasztikot fizetésnél, csak a készpénzt fogadják el.

Az Az Én Pénzem arról ír, hogy a kártyás fizetés meglehetősen bonyolult folyamat, melynek során több szereplő munkájára is szükség van, akik természetesen nem ingyen végzik el ezt, a végén valakinek fizetnie kell. A kereskedők húzzák a rövidebbet,

minden egyes tranzakciót követően rájuk hárítják át a bankok annak díját.

A kártyás fizetések után felszámított díj nem csak itthon magas sokak szerint
A kártyás fizetések után felszámított díj nem csak itthon magas sokak szerintRunstudio / Getty Images Hungary

Már a kétezres évek eleje óta sokallják ugyanakkor a kereskedők az elkért összeget, és úgy érzik, nehéz helyzetben vannak, mivel a kártyacégek erőfölényből dominálják a piacot.

Mostanra Amerikában már eljutottak odáig, hogy a kártyakibocsátók több éves folymatban vállalták a tranzakciós díj csökkentését, a következő három évre négy bázispontos vállalást tettek. Azt is megígérte az iparág meghatározó két alakja, a Visa és a Mastercard, hogy a következő 5 évben az átlagos tranzakciós költség 7 bázisponttal alacsonyabb lesz, mint a jelenlegi átlag.

Az ajánlatot ugyanakkor nem fogadta el az ügyben eljáró bírónő, mivel úgy látta, volna még tere a társaságoknak a díj mérséklésére.

Véleménye szerint új tárgyalásokat kell indítani, melyek biztosan nem haladnak majd egyszerűen, hiszen a kártyatársaságok nem akarnak lemondani ennyi profitról. A téma hazánkban is porondon van, gyors megoldást remélnek sokan egy új fizetési megoldás, a qvik megjelenéséről, amely ősztől jelenik meg, kiiktatja a bankkártya használatát, és QR-kód segítségével nyújt lehetőséget arra, hogy fizessünk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek