Nemcsak a kánikula miatt veszélyes a mai időjárás, újabb rossz hír jött

kanikula-veszely-budapest-para
Olvasási idő kb. 3 perc

Szaharai por tetézi a másodfokú hőségriadót. A kánikula veszélyeire figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Csütörtökön túlnyomóan napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, viszont kisebb koncentrációban szaharai por is lesz a levegőben. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul, az északkeleti és északnyugati tájakon lesznek a 30 fok alatti értékek a HungaroMet előrejelzése szerint.

Itt a legnagyobb a kánikula veszélye

Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna vármegyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt, de elsőfokú veszélyjelzést adtak ki Pest, Békés, Fejér, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala vármegyére is.

A kánikula fokozottan veszélyes az autóban hagyott gyerekekre
A kánikula fokozottan veszélyes az autóban hagyott gyerekekrekillerb10 / Getty Images Hungary

A szaharai por jelenléte azért különösen veszélyes, mert köhögést és szemirritációt okozhat. Ráadásul mivel csapadék nem várható, megemelkedik miatta az aeroszol részecskék, vagyis a szálló por koncentrációja, amit a szél vihet magával. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, Zemplén térségében viharos széllökések is lehetnek.

Óvintézkedéseket ajánlanak a kánikula ellen

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra hívja fel a figyelmet, hogy a hőség miatt több folyadékot, elsősorban vizet kell fogyasztani, és a déli órákban kerülni kell a tűző napot. Árnyékos, légkondicionált helyiségek felkeresése, napvédő krémek használata, valamint sapka vagy kalap viselése ajánlott.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, a vízparton tartózkodóknak pedig javasolják, hogy hűtsék le magukat a vízbe menetel előtt.

Fontos, hogy se gyerekeket, se házi kedvenceket ne hagyjon senki a kocsiban még rövid parkolásig se, mivel a járművek utasterében életveszélyes hőmérséklet alakulhat ki.

Pénteken ráadásul még nagyobb hőségre kell felkészülni, a minimum hőmérséklet 13 és 22, a maximum pedig 30 és 38 fok között várható.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek