Végre látszik, meddig tart az elviselhetetlen kánikula

GettyImages-1409315167
Olvasási idő kb. 4 perc

Óriási hőmérséklet-süllyedésre ugyan nem számíthatunk, de úgy tűnik, a jövő hét végén egy időre vége az elviselhetetlen kánikulának. Mutatjuk a részleteket.

A jövő hét keddi csúcspont után enyhülés látszik az Időkép hosszabb távú előrejelzésén: a grafikon szerint a hétvégi forróság keddig biztosan kitart, szerdán viszont már pár fokkal kevesebbet, 36 fokot mutat majd a hőmérő higanyszála. Ettől a naptól kezdve azonban egy-egy fokot süllyed a hőmérséklet, a mostani állás szerint

a jövő hét végén már „csupán” 32-33 fokra számíthatunk.

Még nincs vége a kánikulának

A meteorológiai előrejelzések szerint addig azonban még van jó pár kegyetlen nap. Holnap ugyan helyenként lehetnek frissítő záporok és zivatarok az ország északi felén, sőt, a szél északnyugaton erős, zivatarok környezetében viharos is lehet, de a hőmérséklet továbbra is tartja magát 33-40 fok közt. Ennél már csak a szombat lesz elviselhetetlenebb, amikor is tovább fokozódik a hőség. Az Alföldön többfelé 36-40 fokig emelkedik a hőmérséklet, és csak nyugaton, északnyugaton lehetnek 30-35 fok közötti maximumok. Vasárnap enyhül egy kissé a forróság,

a Dunántúlon és északon 29-35 fok közé esik vissza a hőmérséklet, délen, délkeleten viszont még továbbra is tartja magát a 36-39 fok. 

Még jó pár napig nem lesz vége a kánikulának
Még jó pár napig nem lesz vége a kánikulánakinvizbk / Getty Images Hungary

Fontos betartanunk a biztonsági óvintézkedéseket

Mint ismert, az embert próbáló időjárás miatt tavaink hőmérséklete rég nem látott magasságokba emelkedett, a Velencei-tóban Agárdnál tegnap 30 fokot mértek. Emellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tegnap az egész országra kiterjesztette a tűzgyújtási tilalmat. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a hétfő óta tartó hőségriadóban vegyük a szokásosnál is komolyabban a biztonsági intézkedéseket.

A rekordokat döntögető meleg ugyanis nem csak az időseket és a krónikus betegeket juttathatja kórházba.

A hőséggel összefüggő betegségek során hőséggörcsöknek nevezett, lábban és hasban jelentkező, fájdalmas izomgörcsök is kialakulhatnak. A bőrön megjelenhetnek melegkiütések, a vörös pattanásszerű foltok a legtöbbször a nyakon, a mellkas felső részén, az ágyékon, a mellek alatt és a könyökhajlatban láthatók elsősorban. Ennél azonban sokkal súlyosabb állapot

a fejfájással, hányingerrel, szédüléssel, gyengeséggel, ingerlékenységgel, szomjúsággal, izzadással, megemelkedett testhőmérséklettel és a szokásosnál kevesebb vizeletürítéssel járó hőkimerülés.

A legsúlyosabb hőbetegség azonban a hőguta, amely során a szervezet már nem tudja szabályozni a hőmérsékletét – ezen állapot maradandó fogyatékossághoz, de akár halálhoz is vezethet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek