Már közel a kánikula, mutatjuk, mikor csap le kíméletlenül

kanikula-nap
Olvasási idő kb. 3 perc

Néhány napos enyhülést követően hamarosan újra itt a kánikula. A kíméletlen meleg tartósnak ígérkezik, közel van a nap, amikor visszatér.

Ugyan a mai nap folyamán még gomolyfelhők uralják az előrejelzések szerint az eget, hamarosan nem menekülünk, visszatér a kánikula. A nagy forróságra nem árt felkészülni, bőrünk egészsége érdekében érdemes a következő napokban kiemelten védekezni az UV-sugárzás ellen is. 

Csütörtökön délelőtt a HungaroMet előrejelzése szerint napos, gomolyfelhőkkel tarkított időre van kilátás. Néhol előfordulhat futó zápor is, a legnagyobb eséllyel a Duna vonalától keletre, illetve az Alpokalja térségében számíthatunk csapadékra. 

Hétvégén beköszönt a kánikula

Az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és a Duna vonalának tágabb térségében élénk, míg az Északnyugat-Dunántúlon erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a nap folyamán 25-28 fok között várható, a légmozgás mérséklődik délutánra. A pénteki napon is hasonló időjárásban lesz részünk várhatóan, azonban szombaton valósággal berobban a kánikula, ami azt követően fokozódik is.

Kíméletlen hőhullám csap le ránk, a korábbinál sokkal tartósabbnak ígérkezik a hőség, csak a jövő hét közepén érkezhet egy enyhe, a levegő hőfokát mérséklő hidegfront. 

Szombatra már a 30 fokot is elérheti a nappali maximális hőmérséklet, ami vasárnapra 37 fokig emelkedhet. 

Csapadékra a hétvége folyamán nem kell számítanunk, egészen vasárnap délutánig. Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek a következő időszakban, 20 fok alá már nem csökken a hőmérséklet. 

Közel már a kíméletlen meleg

Magas UV-sugárzásra kell készülnünk a következő napokban, pirosba borul az ország az előrejelzéseken. Hazánk több régiójában is eléri, illetve a hétvége folyamán valószínűleg meg is haladja a 7-es, erős értéket a veszélyes sugárzás, amely ellen érdemes fokozottan védekezni. Ha lehetséges, a déli, kora délutáni órákban kerülni kell a napsütötte helyeket.

Jó, ha szalmakalappal, napernyővel, és a vállakat is takaró ruhával készülni bőrünk egészségének megőrzése érdekében.

A szakemberek szerint a normál bőrtípusú emberek ebben az időszakban már akár 15-20 percnyi  napon tartózkodás esetén is leéghetnek. Kánikula idején kiemelten fontos a megfelelő hidratáció is, fogyasszunk az elkövetkező napok folyamán az átlagosnál több folyadékot. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek