Rendkívüli intézkedés jön az utakon a kánikula miatt

kanikula-intezkedes-AA039786
Olvasási idő kb. 2 perc

Az Építési és Közlekedési Minisztérium úgy döntött, hogy felfüggeszti a mostani hétvégére a rendszerint érvényben levő kamionstopot. A rendkívüli intézkedést a kánikula indokolja.

Szokás szerint ezen a hétvégén sem közlekedhettek volna nehéz-tehergépjárművek az utakon szombat délután 3 órától vasárnap este 10 óráig. A rendkívüli hőségre való tekintettel azonban az illetékes minisztérium úgy döntött, hogy felfüggeszti a korlátozást – adta hírül a Magyar Távirati Iroda. 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium egyrészt azzal indokolta döntését, hogy a felforrósodott vezetőfülkében történő várakozás nagyon egészségtelen, ráadásul a továbbindulás után sokkal nehezebb lenne a hivatásos sofőröknek a vezetésre koncentrálniuk. A minisztérium azt is számításba vette, hogy a forróság károsan befolyásolhatná a szállított árucikkek minőségét, így az árukárok megelőzése is a termékek mielőbbi célba juttatását indokolja. A kamionstopot azonban nem függeszti föl a minisztérium a teljes hétvégére,

a nehéz-tehergépjárművek szombat este 10 és vasárnap reggel 6 között közlekedhetnek a rendkívüli intézkedésnek köszönhetően.

Érdemes figyelni: a kánikula miatt hozott intézkedés hatására hétvégén is találkozhatunk kamionokkal az utakon
Érdemes figyelni: a kánikula miatt hozott intézkedés hatására hétvégén is találkozhatunk kamionokkal az utakonshaunl / Getty Images Hungary

A tisztifőorvos is intézkedett a kánikula miatt

A rendkívül magas hőmérséklet miatt vasárnap óta van érvényben harmadfokú hőségriasztás, amelyet az országos tisztifőorvos jövő csütörtökig meghosszabbított. A forró időjárással kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ figyelmeztetett: kiemelten fontos a megfelelő folyadékpótlás, a megerőltető fizikai munka kerülése és a több pihenés. Ahogy arról a Dívány is írt: a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység (munkavégzés vagy akár sportolás) hőgutát okozhat, a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Életveszélyes állapot is kialakulhat, különösen, ha a rossz közérzet ellenére tovább folytatja valaki a fizikai megterheléssel járó tevékenységet. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek