Újabb részletek derültek ki az ingyenes jogosítványról: nem mindenki örül neki

Diósi Szilvia
jogositvany-ingyenes (2)
Olvasási idő kb. 2 perc

Nemrég jelentette be a kormány, hogy a diákoknak részben ingyenessé teszi a jogosítványt, amelyről most újabb részletek derültek ki. A hírek szerint az autósiskolák továbbra sem örülnek az állami kezdeményezésnek.

A kormány utasította a pénzügyminisztert, hogy teremtse elő a pénzt a Magyar Honvédség javára, hogy elkezdhessék a jogosítványt adó ingyenes képzéseket a diákok számára. A szeptember 1-jétől érvényes törvénymódosításnak megfelelően a Honvédelmi Minisztérium kijelölt állománya meghatározott eszközeinek felhasználásával kezd bele a vezetés gyakorlati oktatásába – írja az Economx.

Részben ingyenes jogosítványt szerezhetnek a diákok

A diákok ingyenes jogosítványszerzésébe idén 527 millió, jövőre 832 millió forinttal száll be a kormány. Még márciusban derült ki, hogy szeptembertől részben az állam fogja finanszírozni a középiskolások jogosítványszerzését. Később a Magyar Közlönyben újabb részletek jelentek meg, ebből megtudhattuk, hogy szeptember 1-jétől a KRESZ és az egészségügyi oktatás a középiskolai oktatás részévé válik, ám az ingyenes gyakorlati oktatást pilot jelleggel indítják még csak el.

Nem örül mindenki az ingyenes jogosítványnak
Nem örül mindenki az ingyenes jogosítványnakgchutka / Getty Images Hungary

Nem mindenki örül neki

A gyakorlati oktatást hivatásos katonák fogják vezetni, míg az elméleti képzés – a KRESZ és az egészségügyi ismeretek – anyagának leadását a középiskoláknak kell majd megoldaniuk. Az új kormányhatározat a gyakorlati oktatás finanszírozását rögzítette a mostani döntéssel.

Azonban ennek nem mindenki örül, az Infostart emlékeztetett, hogy az autósiskoláknak nem tetszik a kormány új kezdeményezése. Létszámcsökkenés várható ugyanis az autósiskolákban, mert sokan valószínűleg várnak inkább őszig, hogy ingyenesen kezdhessenek bele jogosítványuk megszerzésébe. A légborúlátóbbak szerint autósiskolák zárhatnak majd be a kezdeményezés miatt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek