Eddig érvényes a lejárt jogosítvány

GettyImages-183252942

A lejárt jogosítvánnyal vezető sofőrök komoly pénzbüntetésre számíthatnak. Érdemes tehát ellenőrizni a vezetői engedély érvényességét a plasztikkártya hátsó oldalán. Abban az esetben, ha valaki lejárt jogosítvánnyal vezet, bűncselekményt követ el, amiért 45 ezer forintos helyszíni bírság is kiszabható.

A lejárati időt pedig semmiképpen ne várjuk meg, érdemes már egy hónappal előtte igényelni az új jogosítványt.

Két dátumot kell figyelni a jogosítványon

Érdemes alaposan megvizsgálni a jogosítványunkat, ugyanis az okmányon két érvényességi dátum szerepel. A kártya első oldalán lévő arra vonatkozik, hogy meddig használható a jogosítvány belföldön, mint személyazonosító okmány, a lakcímkártya felmutatása mellett. A hátsó oldalon lévő dátum pedig maga a jogosítvány érvényessége, amely azt mutatja, hogy meddig használható a jogosítvány a vezetéshez. Ez főként attól függ, meddig érvényes az az orvosi alkalmassági vizsga, ami a jogosítvány megszerzéséhez szükséges. 

A jogosítvány hátsó oldalán szerepel a vezetői engedély érvényessége
A jogosítvány hátsó oldalán szerepel a vezetői engedély érvényességeWestend61 / Getty Images Hungary

A jogosítvány érvényessége mindenkinél egyedi, elsősorban az életkor befolyásolja.

A lejárt jogosítvány is érvényes

Talán kevesen tudják, hogy bizonyos ideig lejárt jogosítvánnyal is van lehetőségünk gépjárművet vezetni, ha rendelkezünk egy erre vonatkozó 60 napig érvényes igazolással. Ezt az okmányirodában szerezhetjük be. 

Nemcsak a jogosítványától, hanem a biztosítási kártérítésétől is elbúcsúzhat az a sofőr, aki ittasan okoz balesetet az autójával.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek