Változtat a jegyérvényesítési rendszeren a BKK: így érinthet

jegy-ervenyesites-1327667682
Olvasási idő kb. 2 perc

Már ebben a hónapban megjelennek a villamos- és HÉV-szerelvények belsejében a jegyérvényesítést lehetővé tevő matricák. Az intézkedéssel a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) az a célja, hogy csökkenjen a bliccelők száma.

Rövidesen a villamosokon és a HÉV-eken felszállás után is lehet majd jegyet érvényesíteni. A BKK ugyanis belső jegyérvényesítő kódmatricákat helyez ki ezeken a járatokon – írja az Infostart. A villamosokon a vezetőfülke egy-egy oldalára, vagyis járatonként kettő, illetve a HÉV-eken is szerelvényenként kettő matricát tesznek ki. A cég tájékoztatása szerint

július végére minden érintett járművön megtalálhatók lesznek az új jegyérvényesítési lehetőségek.

Ahogyan azt a digitális jegyet használók már megszokhatták, ezeket a matricákat vagy kamerás beolvasással, vagy pedig egylépéses jegyérvényesítéssel (NFC) lehet majd használni. Természetesen csippantani csak az eseti jegyeknél szükséges, a bérleteseknek ezzel nem kell foglalkozniuk.

A villamosokon és a HÉV-eken vezetik be ezt a jegyérvényesítési lehetőséget
A villamosokon és a HÉV-eken vezetik be ezt a jegyérvényesítési lehetőségetxbrchx / Getty Images Hungary

A mobiljegyekkel könnyebb a jegyérvényesítés

A BKK a 4-es és a 6-os villamos járatain tesztelte 2022 nyarán a belső jegyérvényesítés lehetőségét, és arra jutottak, hogy – noha az utastérben található matricák lehetőséget adnak arra, hogy az utasok csak az ellenőrök megjelenésekor érvényesítsenek jegyet – a lépés összességében növelheti a jegyérvényesítési hajlandóságot.

A BKK tapasztalatai szerint a digitális jegyek egyszerűségük és könnyű hozzáférhetőségük miatt amúgy is csökkentik a bliccelések számát. A BudapestGO alkalmazás közben népszerűsége folyamatosan nő: a jegy- és bérletértékesítésből származó bevételek már mintegy 26 százalékát a digitális jegyek és bérletek adják. A felnőttbérletek 40 százalékát, a diákbérleteknek pedig közel felét digitális változatban használják az utasok. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek