Ezeket az italospalackokat egész biztosan nem lehet mostantól sem visszaváltani

ZS 4110
Olvasási idő kb. 3 perc

Habár a mai naptól alapvetően már nem hozható forgalomba olyan italospalack, amelyet ne lehetne visszaváltani, mégis lett egy kivétel, melyről az utolsó pillanatban döntöttek: a luxusitalok üvegeivel nem érdemes próbálkozni az automatáknál.

Ha 25 ezer forintos értéknél drágább pezsgőt vagy más italt vásárolunk, ott nem feltétlenül kell az ötven forintos pluszt kifizetnünk, majd a palackkal visszamennünk egy üzletbe írja a Portfolio. Történt ugyanis egy utolsó pillanatos módosítás, melynek értelmében „nem kerül a DRS-rendszer látókörébe, és nem kell a kötelezettségeket teljesíteni olyan termék esetében, melynek a bekerülési értéke a 25 ezer forintot eléri, és a gazdálkodónak nem sikerült üres vagy kiürült palackot regisztrációs céllal beszerezni” – idézi a lap Falcsik Istvánt, az RSM ügyvédjét, egyben vám-, jövedék és termékdíj-tanácsadási üzletágának vezetőjét.

Ezek ugyanakkor csak töredékét jelentik a forgalomba kerülő palackoknak és italcsomagolásoknak. Mint az ismert, az egy deciliter és három liter űrtartalom közti italtermékek csomagolásai visszaválthatók, kivéve a tej alapú innivalók, valamint a tej csomagolása.

Az italospalackok visszaváltása körüli helyzet többször változott
Az italospalackok visszaváltása körüli helyzet többször változottSzollár Zsófi / Index

A visszaválthatóságot a csomagolásokon piktogram jelzi, amely feltünteti a visszaváltási értéket is – ez alapvetően 50 forint, de egyes többutas, azaz újratölthető csomagolásoknál akár 70 forint is lehet.

Ezt kell tudni az italospalackokról

A palackokat nem szabad összenyomni, sérülésmentes vonalkóddal együtt veszik vissza azokat. (Külföldön vásárolt, ottani visszaváltási rendszerben szereplő csomagolásokat alapvetően nem fognak a magyar automaták befogadni.)

Hogy a kupak rajta van-e a palackon, vagy sem, azzal nem foglalkozik a rendszer.

Alapvetően automaták segítségével veszik majd vissza ezeket, de olyan kisboltok, amelyekbe ez nem fér be, kézi rendszert is működtethetnek, ha vállalják, hogy sérülésmentesen tárolják a csomagolásokat átvételig. Ezer darabonként gyűjtik be ezeket tőlük.

A visszaváltásnál a boltban levásárolható utalványt kaphatunk, vagy a REPont applikáció használatával saját számlánkra is utaltathatjuk az ötven forintokat. Harmadik megoldásként akár fel is ajánlhatjuk a pénzt jótékonysági célra.

A luxuspalackok és a tejtartalmú készítmények csomagolása mellett marad nem visszaváltható minden speciális alakú üvegbe csomagolt italt, valamint azok a termékek, amelyekből évi 5000 darabnál kevesebbet adnak el.

Fontos tudni azt is, hogy mostantól nem gyártható már olyan palackcímke, amelyen ne lenne ott a visszaváltási rendszer jele, de a boltok polcain egy darabig biztosan lesznek még olyan csomagolások, amelyek nem válthatók vissza.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek