Pokoli hőség kezdődik: mutatjuk, mikor lesz a legmelegebb

GettyImages-1557892421
Olvasási idő kb. 3 perc

A hét végéig fokozatos melegedésre kell számítanunk, a meteorológusok szerint egyre nagyobb területen lesz hőség, sok napsütéssel és erős UV-sugárzással.

Hétfőtől napról napra melegszik az idő, péntekre a 38 fokot is elérheti a hőmérséklet csúcsértéke. A szervezetünket mégsem ez viselheti meg leginkább, hanem az, hogy hajnalonta is mindössze 20 fokig csökken a hőmérséklet, vagyis nem lesz mód regenerálódni. Emiatt hőségriadó is életbe lép: kedden az ország 6 déli vármegyéjére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, szerdán pedig ezek közül három helyen sárgából a magasabb fokozatot jelző narancsszínre vált a veszélyjelzés – derül ki a HungaroMet időjárás-előrejelzéséből

Hőségriadóval fenyeget az időjárás

Hétfőn nagyrészt derült, gyengén felhős időre lehet számítani, de délután a Dunántúlon több gomolyfelhő is megjelenhet, ezekből záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A szél többnyire mérsékelt marad, csupán zivatarok környezetében erősödhet meg. A nappali csúcshőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

Hétágra süt a nap, szokták mondani, és a hőségriadó idején ez duplán igaz lesz
Hétágra süt a nap, szokták mondani, és a hőségriadó idején ez duplán igaz leszfhm / Getty Images Hungary

Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, jelentős csapadék nélkül. A déli szél mérsékelt marad, a hőmérsékleti minimumok 14 és 20 fok, míg a maximumok 28 és 34 fok között alakulnak.

Szerdán száraz, napos időre számíthatunk kevés fátyolfelhővel, és csapadékkal sem kell számolnunk, a déli, délnyugati szél helyenként azonban megélénkülhet. Hajnalban a hőmérséklet általában 16 és 22 fok között, a nappali csúcsérték pedig 30 és 36 fok között alakulnak.

Csütörtökön jobbára napos idő várható, amelyet időként megvastagodó fátyolfelhőzet zavarhat meg, de csapadék nem lesz. Néhol időnként megélénkülhet az északkeleti, keleti szél. Hajnalban 17-23, a délutáni órákban 30-37 fok valószínű.

Pénteken sok napsütésre lehet számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Több helyen megélénkül, de van, ahol meg is erősödhet a déli, délkeleti szél. A minimum-hőmérséklet 17-24 fok, a csúcsérték pedig 32-38 fok között várható.

Ilyen időjárásban muszáj védekezni az UV-sugárzás ellen

A kánikula idején különösen fontos lesz a napsugárzás elleni védekezés, mivel normál bőrtípusnál már negyed óra alatt is leéghetünk. A HungaroMet figyelmeztetése szerint az UV-index meghaladja majd a 7-es értéket, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy napközben 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, viseljünk vállat takaró pólót, szalmakalapot, és használjunk fényvédő krémeket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek